Foto: Shutterstock

Nađeno telo planinara

KOBNA TRAGEDIJA: Alpinista pao sa 30 metara

Petar Berilažić (58), iskusni beogradski alpinista, poginuo je u petak oko 17 sati dok se penjao na planinu Stol kod Bora. Tragedija se dogodila dok je pokušavao da se popne na planinu koja se svrstava u nepristupačne za uspon. Prvi rezultati istrage pokazali su da je Barilažić pao sa 30 metara dok je pokušavao da osvoji jedan od vrhova planine.

Crna Hronika
> 00:00h

Prema nezvaničnim informacijama, Barilažić je bio član Alpinističkog odseka Beograd, a uzrok njegovog pada biće poznat nakon istrage, koja je u toku. Njegovo telo iz nepristupačnog predela izvukli su pripadnici Gorske službe Boljevca i Bora. Nepristupačan teren Akcija izvlačenja tela nastradalog alpiniste trajala je nekoliko sati. - Zbog nepristupačnog terena bila je prava agonija spustiti nesrećnog alpinistu do podnožja. Svi smo bili jako potreseni - ispričao je jedan od pripadnika Gorske službe. Prema dosad prikupljenim podacima, alpinista Berilažić je na ovoj planini boravio od prošlog vikenda, imao je vrhunsku opremu i bio je u izvanrednoj kondiciji. Vrh koji je krenuo da osvaja, kažu njegove kolege, nije poseban izazov za iskusnog alpinistu. Berilažić je četiri dana pre tragedije boravio u steni, u kojoj je i spavao. Osnovni javni tužilac u Boru Marina Ćirić izdala je nalog za obdukciju, koja će utvrditi tačan uzrok smrti alpiniste. - Tačno je da je planinar iz Beograda stradao na planini Stol, a po izvršenom uviđaju izdat je nalog za obdukciju. U ovom trenutku mogu samo da kažem da je planinar prilikom pada zadobio smrtonosne povrede, kojima je ubrzo podlegao. Obdukcija će dati bliže rezultate - rekla je Ćirićeva za Kurir. Trenutna smrt Na planini su tokom sedmice boravili i članovi Alpinističkog odseka Beograd, ali niko od njih ne može sa sigurnošću da kaže kako se tragedija dogodila. Pretpostavlja se da je Berilažić krenuo smerom koji aplinisti iz Bora i okoline izbegavaju u ovo doba godine jer je u senci pa su stene vlažne i klizave. Berilažić je preminuo na licu mesta usled povreda nastalih zbog preloma kičme i grudnog koša. Nastradali planinar bio je poznat u aplinističkim krugovima Srbije, mada je izvesno vreme živeo u Sidneju. Na licu mesta uviđaj su izvršili pripadnici PU Bor, a po završetku istrage biće poznate okolnosti pod kojima je došlo do tragedije.

HRONOLOGIJA - Februar 2011 - Vladimir Filipović (45) iz Beograda nastradao je prilikom osvajanja zaleđenog vodopada u Austriji - Avgust 2008 - Alpinista Dren Mandić (32) iz Subotice poginuo je na Himalajima, nakon pada sa završnog uspona ka vrhu - Maj 2002 - Zoran Miletić (42) iz Niša nastradao je dok je pokušavao da se popne na najviši vrh na svetu Mont Everest