Foto: Aleksandar Jovanović

Lider SDA prevazišao samog sebe

LUDILO MOZGA - UGLJANIN: Ujedinjene nacije, šaljite vojsku na Sandžak!

Bošnjačko nacionalno veće, kojim rukovodi bivši ministar, traži od SB UN da obezbedi međunarodne snage „kako bi se sprečili konflikti i zaštitili Bošnjaci od terora, represije i asimilacije“

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Sulejman Ugljanin traži da međunarodne snage zaposednu Sandžak kako bi zaštitile Bošnjake od navodne represije! Naime, Bošnjačko nacionalno veće, na čijem je čelu Ugljanin, usvojilo je odluku o položaju Bošnjaka u Srbiji, kojom traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da u Sandžaku obezbede međunarodne snage „kako bi se sprečili konflikti i zaštitili Bošnjaci od terora, represije i asimilacije“.

Crno na belo... Odluka BNV

Izmišljaju pretnje

Bošnjačko nacionalno veće traži i da Evropska unija, Savet Evrope i OEBS „hitno uspostave svoje posebne posmatračke misije za severni deo Sandžaka, koji se nalazi pod upravom Srbije“. Ove skandalozne odluke donete su na posebnoj sednici Veća, održanoj za vikend. Kako navode u saopštenju, razlozi za njihovo usvajanje su što su „Bošnjaci od 1990. do 2000. godine bili izloženi etničkom čišćenju i organizovanom državnom teroru od Srbije i SR Jugoslavije i označeni kao narod pod pretnjom“. BNV je na posebnoj sednici usvojilo i odluku o pokretanju inicijative za izradu novog akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji, jer nedavno usvojeni plan ne sadrži zahteve Bošnjaka. Među zahtevima BNV bilo je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije, davanje statusa autonomije Sandžaku, a Bošnjacima statusa naroda. Veće je tražilo da se u akcioni plan, koji je deo Poglavlja 23 pristupnih pregovora Srbije EU, uvrsti i rešavanje zločina nad Bošnjacima tokom devedesetih godina. - Odbijanje da se u akcioni plan uvrste zločini legalizuje zločin i etničko čišćenje nad Bošnjacima Sandžaka. U skladu s tim, naoružani četnici, u vidu navijaža Crvene zvezde, koju kontroliše Vlada Srbije, uz podršku žandarmerije i drugih specijalnih jedinica policije su 22. marta (fudbalska utakmica Novi Pazar - Crvena zvezda) veličali te zločine i upućivali genocidne pretnje bošnjačkom narodu - piše u saopštenju.
Mirovnjaci UN... Ugljanin traži njihovu pomoć

Zukorlićevi se peru

Sednici na kojoj je doneta odluka da se pozovu međunarodne snage nisu prisustvovali većnici s liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“. Čelnici ove liste, bliske Muameru Zukorliću, naglašavaju da oni nisu ni znali šta će biti teme posebne sednice. Potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić kaže za Kurir da Ugljanin to traži već 25 godina. Budlaština - To nije ništa novo, ali mu ni sad, kao ni ranije, to neće poći za rukom. Reč je o običnoj budalaštini! On misli da će mu to doneti glasove, ali ubeđen sam da će biti kontraproduktivno, jer narod više tako ne razmišlja. Ovo nije 1990, već 2016. godina - kaže Ljajić.

Direktorka Kancelarije za manjinska prava UGLJANIN ZLOUPOTREBLJAVA BNV Direktorka kancelarije za manjinska prava Suzana Paunović ocenila je prošle nedelje da Ugljanin zloupotrebljava BNV i od njega stvara ekspozituru svoje stranke SDA Sandžaka. - Bio bi red da Ugljanin pročita zakon u kojem jasno piše šta su nadležnosti nacionalnih saveta i da otvoreno kaže da je iz budžeta Srbije dobio oko 1,2 miliona evra za podršku u ostvarivanju prava Bošnjaka, kojima treba da položi račun - rekla je ona.

Aleksandar Popov OPASNA IGRA VATROM Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je Ugljaninova „igra vatrom“ veoma opasna i da mu služi za dizanje rejtinga. - Poznajem Sandžak i smem da tvrdim da je cela priča prenaduvana i da ne postoji nijedan razlog da ovo pitanje internacionalizuje. Ovako opasnim stvarima Ugljanin ne sme da se igra, čak ni u predizbornoj kampanji. Nije mu prvi put da sebi diže rejting tako što se predstavlja kao nekakav spasilac bošnjačkog stanovništva, ali je njegovo igranje vatrom izuzetno opasno - upozorio je Popov.