Foto: Promo

POSETA

Prestolonaslednik se prošetao Kragujevcem: Hvala vam što čuvate tradiciju mojih predaka

Aleksandar Karađorđević svečano otvorio drugi Salon vina, potom na spomenik svog dede kralja Aleksandra položio venac

Društvo
> 00:00h

KRAGUJEVAC - Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević posetio je Kragujevac i otvorio drugi Salon vina. Položio je i venac na spomenik svog dede kralja Aleksandra I, te posetio episkopa šumadijskog Jovana. Prestolonaslednik je u Kongresnom centru hotela „Kragujevac“ otvorio drugi Salon vina u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadija. Tu se susreo i s gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem, a u njihovom društvu bio je i Dragan Reljić, direktor Zadužbine kralja Petra I sa Oplenca. - Moj pradeda kralj Petar I i moj deda kralj Aleksandar I želeli su da osnivanjem i modernizacijom kraljevske vinarije u Topoli podstaknu napore da Šumadija postane svetski prepoznatljiva vinska regija. Ta tradicija se nastavlja i meni je drago što je ovde više od četrdeset vinarija izlagača iz Šumadije, Srbije i šireg regiona - istakao je prestolonaslednik.

Lovorov venac... Ispred spomenika kralju

Nakon degustacije vina, uputio se ka spomeniku kralja Aleksandra I, gde su ga dočekali članovi udruženja Kraljevina Srbija, Ravnogorskog pokreta, kao i brojni građani Kragujevca. Prestolonaslednik je položio lovorov venac, a potom prisutnima zahvalio što uprkos višedecenijskoj propagandi protiv lika i dela njegovog dede i dalje čuvaju sećanje na kralja Aleksandra I. Nakon ceremonije prošetao se centrom Kragujevca, a zatim stigao u Vladičanski dvor, gde je posetio episkopa šumadijskog Jovana. Razgovarali su o brojnim temama i obojica su se saglasili da kruna i crkva kao i dosad treba da nastave dobru i neraskidivu saradnju koju imaju kroz vekove. Vladika je prestolonasledniku na rastanku poklonio luksuzno izdanje Svetog pisma.

Fondacija princeze Katarine POČINJE VASKRŠNJI BAZAR BEOGRAD - U susret velikom hrišćanskom prazniku Vaskrsu prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina otvoriće tradicionalni Vaskršnji bazar rukotvorina žena izbeglica i socijalno ugroženih, koji se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Fondacije princeze Katarine. Vaskršnji bazar biće svečano otvoren 5. aprila u 10 časova u tržnom centru „Delta siti“ u Beogradu.