Pobedio predsednik

Robijaš šokirao Obamu

Na preliminarnim izborima Demokratske stranke zatvorenik osvojio 41 odsto glasova, a nije ni izašao iz svoje ćelije

Planeta
> 06:22h

ČARLSTON - Neverovatno! Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama doživeo je politički šok na demokratskim preliminarnim izborima u Zapadnoj Virdžiniji, pošto je zatvorenik Kit Džad osvojio 41 odsto glasova u direktnom sučeljavanju s prvim čovekom SAD. Još šokantniji podatak za Obamu jeste to što je Džad osvojio više od 15 odsto glasova i imaće jednog delegata na velikoj konvenciji demokrata u avgustu, kada će biti izabran predsednički kandidat za novembarske izbore.

U Zapadnoj Virdžiniji svako ko plati 2.500 dolara i dostavi neophodnu dokumentaciju po zakonu ima pravo da se nađe na glasačkom listiću, što je Džad iskoristio iz zatvora u Teksasu, gde služi kaznu.

Nepisano pravilo u Americi kaže da će aktuelni predsednik SAD biti i partijski kandidat za drugi mandat, tako da preliminarni izbori u Demokratskoj partiji predstavljali čistu formalnost. Ipak, u Zapadnoj Virdžiniji se kao protivkandidat Obami prijavio Kit Džad, zatvorenik koji služi sedamnaestogodišnju kaznu zatvora zbog iznude. Obamin izborni štab je u priličnoj neverici dočekao rezultate, prema kojima je Džad osvojio neverovatnih 41 odsto glasova, dok je predsednik Amerike osvojio 59 odsto.

Obama u prednosti

Barak Obama je nad svojim potencijalnim rivalom na predstojećim predsedničkim izborima, republikancem Mitom Romnijem, u prednosti zahvaljujući popularnosti među ženama, manjinama i biračima koji nisu pristalice nijedne od dve vodeće stranke. Obama ima siguran glas 41 odsto birača, dok je 32 odsto reklo da će sigurno glasati za Romnija.