Foto: AP

Privilegije

NATERALI PREMIJERA DA PLATI TV PRETPLATU: Janez Janša 2 godine izbegavao obaveze

Sudskom odlukom, stavljena je administrativna zabrana na platu bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše, zbog neplaćanja televizijske pretplate koja mesečno iznosi 12,75 evra, prenosi Hina.

Region
> 08:56h

Janša je prošle nedelje pred parlamentom lično priznao da već dve godine nije platio TV pretplatu. Bivši premijer je pred poslanicima preporučio i drugima, koji "nisu zadovoljni izveštavanjem javnih medija, da prestanu sa plaćanjem TV pretplate" i dodao da su slovenački mediji "pristrasni i da prikazuju iskrivljenu stvarnost", navela je Hina.

Janšino obraćanje usledilo je nakon rasprave povodom njegove nedavne izjave u kojoj je jednu novinarku i jednu urednicu nacionalne televizije nazvao "potrošenim prostitutkama javnog novinarstva", nakon što su u dnevniku objavile prilog u kojem je njegova stranka prikazana kao, kako navode, "ksenofobična u migrantskoj krizi", a neki njeni članovi kao "neonacistički simpatizeri".

Na Janšin poziv građanima da ne plaćaju zakonski obveznu pretplatu, regovao je direktor RTV-a Marko Filli, izjavom da je "Janša pozvao građane na neposlušnost i nepoštovanje zakona". List "Dnevnik" navodi da je Janšin dug za neplaćenu dvogodišnju pretplatu, naplaćen administrativnom zabranom na njegovu poslaničku platu, pri čemu je obračunata i kamata na dugovanje.

Slovenački javni RTV servis pokriva 70 posto svojih troškova prihodom od pretplate. Pretplatu mora da plati svako domaćinstvo koje je priključeno na električnu mrežu osim ako u posebnom postupku ne dobije posebnu verifikaciju izjave da u svom stanu ne koristi televizijski aparat. Ukoliko se ispostavi da je izjava lažna, kazna iznosi 150 evra.