Foto: Shutterstock

Požar zahvatio srpsku svetinju

TUGA: Opet goreo Hilandar, šteta 100.000 evra!

Između ostalog, izgorela je i drvena građa namenjena za obnovu Belog konaka, stradalog u požaru koji je izbio 2004. godine

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Na posedu manastira Hilandar na Svetoj gori u Grčkoj u noći između 30. i 31. marta izbio je veliki požar, u kojem su izgoreli magacin, objekat za smeštaj radnika i dve mašine. Procenjena šteta iznosi preko 100.000 evra, a između ostalog, izgorela je i drvena građa namenjena za obnovu Belog konaka, stradalog u požaru koji je izbio 2004.

- Izgoreo je magacin s približno 300 kubnih metara drvne građe namenjene obnovi manastira, te jedan manji objekat za smeštaj radnika, bager-kopač „volvo“, koji je nabavljen 2010, i jedan buldožer star više od 30 godina. Brzo je reagovala vatrogasna ekipa, policija je obavila uviđaj, ali još nije saopšteno šta je uzrok požara. U toku je detaljna procena štete, koja će, između ostalog, pokazati da li će biti ugrožen plan obnove manastira u 2016. Ali preživećemo.

Trebalo je da na Belom konaku postavimo prozore, stepeništa i brodski pod. Sad je to dovedeno u pitanje jer je izgorela suva građa, a potrebno je vreme da se osuši nova - objasnio je Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Hilandar u Beogradu. Za obnovu Hilandara ove godine iz državnog budžeta planirano je oko 400.000 evra. Ranđić se nada da će iz drugih izvora uspeti da obezbedi još 200.000 evra. U katastrofalnom požaru 2004. uništeno je više od polovine manastirskog kompleksa. (R. K.)

Radovao se obnovi ČARLS DONIRAO 650.000 DOLARA Prilikom posete Srbiji princ Čarls sastao se i s predstavnicima Hilandara. Tom prilikom on je donirao 650.000 funti za obnovu Hilandara. - Princ je poželeo da vidi obnovljen Hilandar i rekao da se raduje danu kad će svetinja u potpunosti povratiti svoju pređašnju lepotu - ispričao je Ranđić za portal Vesti onlajn