Foto: Zorana Jevtić

NIKOLIĆ O SPORNOM ODLIKOVANJU: To je znak zahvalnosti što Sudan nije priznao Kosovo

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je predsednika Sudana Omara Hasana al-Bašira u znak zahvalnosti što ta država nije priznala nezavisnost Kosova, saopšteno je danas iz Predsedništva.

Politika
> 00:00h

Reagujući na medijske kritike da je dodela ordena sporna zbog optužnice koju je tužilaštvo Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) podiglo protiv al-Bašira, kabinet predsednika Srbije je u saopštenju ocenio da je reč o pokušaju stvaranja utiska da Srbija ne poštuje svoje medjunarodne obaveze u odnosu prema MKS.

Prema navodima iz Predsedništva, konstruisana je, "iz verovatno senzacionalističkih razloga, vrela politička tema bez normalnog osnova i to u predizborno vreme".

"Od 2012. godine, odnosno od izbora sadašnjeg predsednika Srbije, jedan broj zemalja Evrope i Azije, pa i pojedine iz Latinske Amerike, odlikovan je prvenstveno zbog toga što nisu podlegli pritiscima i nisu prihvatili jednostrano proglašenu nezavisnost albanske manjine u srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija, u znak zahvalnosti, odlikovala i šefove svih afričkih država "koje poštuju medjunarodno pravo i dele naš stav o samoproglašenoj 'Republici Kosovo".

"Medju njima je i Sudan i mi smo mu izrazili poštovanje kroz dodelu ordena šefu države, koga je birao sudanski narod", stoji u saopštenju. Kako se navodi, Afrička unija, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje suprotstavile su se presudi MKS i podržale su predsednika Sudana koji je, dodaje se, boravio u zvaničnim posetama brojnim državama, medju kojima su i članice Medjunarodnog krivičnog suda.

"Srbija u potpunosti saradjuje sa Medjunarodnim krivičnm tribunalom i pridražava se svojih obaveza. Odlikovanje dodeljeno predsedniku Baširu izraz je našeg poštovanja prema sudaskom narodu, kome smo zahvalni na podršci u jednom od najznačajnijih pitanja za naš narod i državu", piše u obrazloženju.

Koalicija za Medjunarodni krivični sud kritikovala je ranije Nikolića zbog ordena kojim je 15. feburara 2016. godine, na Dan državnosti Srbije, odlikovao sudanskog predsednika, inače optuženog za genocid u Darfuru.