Foto: Jelena Rafailović Dobila Sliku Od MUP

HOROR: Stravičan sudar na auto-putu kod Velike Plane

ŽANDARMI: Izvlačili smo glavu vozača kamiona iz peska!

Drama „Pežo“ išao suprotnim smerom, naleteo na šleper i zapalio se, kamion sleteo s nadvožnjaka i kabina se posle pada s velike visine bukvalno zakucala u zemlju. Oba vozača su poginula

Crna Hronika
> 00:00h

VELIKA PLANA - Prizor na auto-putu bio je stravičan! Posle sudara automobil je goreo, dok je kamion sleteo s nadvožnjaka. Telo vozača zapaljenog „pežoa“ bilo je na putu, dok je kamiondžija ostao zaglavljen u kabini. Odmah smo krenuli u akciju spasavanja i počeli da gasimo požar. Ovim rečima započinje razgovor za Kurir poručnik Slavko Raičević iz beogradskog odreda Žandarmerije, čiji su pripadnici prvi naišli na mesto nesreće juče oko 8.50 sati na auto-putu iz smera Niša ka Beogradu, kod Velike Plane. Nažalost, obojica vozača su poginula.

Nesreća se dogodila kad je „pežo“ koji je išao u suprotnom smeru direktno udario u šleper. - Od siline udarca vozač „pežoa“ izleteo je iz kola. Njegovo obezglavljeno telo bilo je na nekoliko metara od smrskanog automobila u plamenu. Šleper kojim je upravljao D. V. (60), državljanin BiH, probio je ogradu i sleteo s puta u ambis dubok 15 metara. Žandarmi su ga izvukli iz kabine, ali je on podlegao povredama po prijemu u bolnicu - kaže izvor Kurira iz istrage.

Poručnik Raičević, koji se sa svojom jedinicom, koju čini još 18 pripadnika Žandarmerije, vraćao se s terena iz Kopnene zone bezbednosti. - Imali smo samo dva aparata za gašenje, njih smo odmah potrošili, a potom su nam drugi vozači davali svoje aparate kako bismo ugasili automobil koji je do te mere bio uništen da se nije mogla prepoznati marka - kaže Raičević.

On dodaje da su vozača kamiona zatekli u jezivom stanju, ali da je davao znake života. - Kamion je probio ogradu i pao kabinom u njivu. Vozača smo našli u ležećem položaju, a glava mu je bila u pesku. Da smo stigli koji trenutak kasnije, čovek bi se ugušio. Prvo smo mu otrpali glavu, bio je sve vreme svestan. Pitao sam ga da li je s njim bio još neko u kamionu. Rekao je da je bio sam, ubrzo su stigli ljudi iz Hitne pomoći, pa smo zajedno izvukli povređenog iz kabine. Delovao mi je da će se izvući - kaže naš sagovornik. Iz kamiona se izlila nafta i postojala je mogućnost da se i on zapali, međutim, pripadnike Žandarmerije to nije sprečilo da priteknu u pomoć - Nismo razmišljali o tome. Imali smo samo jedan cilj pred sobom, a to je da spasimo život - kaže poručnik Raičević. Inače, Raičevićeva jedinica beogradskog odreda Žandarmerije bila je 20 dana na terenu, umor i neispavanost nije ih sprečila da daju sve od sebe da spasu život.

Automobil išao u kontrasmeru VOZAČ „PEŽOA“ UBICA I SAMOUBICA! „Pežo“ se iz nepoznatog razloga kretao u suprotnom smeru. - Drugi vozači su prijavili automobil koji se kreće u suprotnom smeru na auto-putu. Saobraćajna policija je odmah krenula na teren, ali, nažalost, nije uspela da spreči tragediju - rekao je izvor Kurira i dodao da je mogao umesto kamiona da udari u autobus pun dece. Nakon istrage, koja je u toku, znaće se detalji tragedije u kojoj su poginula dvojica muškaraca.