Foto: Fonet

Posle susreta s predsednicom Hrvatske

Vučić: Poboljšaćemo odnose sa Hrvatima!

Premijer Srbije i Kolinda Grabar Kitarović poslali poruku o prevazilaženju razlika i saradnji uprkos blokadi otvaranja poglavlja 23

Politika
> 03:34h

BEOGRAD - Prvi put nakon što je Hrvatska blokirala Srbiji otvaranje poglavlja 23, koje se tiče vladavine prava, juče su se u Mostaru sastali premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, evropski put Srbije nije bila tema, već unapređenje odnosa dve zemlje. Oni su se videli na marginama Međunarodnog sajma privrede u Mostaru. Susret je bio iza zatvorenih vrata, u tamošnjem restoranu „Romanca“, u koji su delegacije otišle na ručak posle službenih razgovora. Razgovor je trajao desetak minuta, a iako se i u srpskoj i u hrvatskoj javnosti dosta prašine diglo zbog blokade iz Zagreba, to ipak nije bila tema. Retoričko sučeljavanje Kako je Vučić kazao, razgovaralo se o bilateralnim odnosima dve države. - Sve što mogu da kažem je da smo imali dobar razgovor o srpsko-hrvatskim odnosima. Verujem da ćemo dobrosusedske odnose u budućnosti razvijati mnogo brže i uspešnije. Verujem da takvu nameru ima i predsednica Hrvatske, a u ime Vlade Srbije sada je izražavam ja - rekao je Vučić.

Od Srbije s ljubavlju... Kolinda dobila poklon od srpskog premijera

Hrvatska predsednica je ocenila da „odnosi između Beograda i Zagreba nisu tako napeti kao što se čine“. - Ne bih rekla da su napeti. Postoji retoričko sučeljavanje. Bitno je razumevanje i kako urediti zemlju da ona bude za većinski narod, ali i za manjine da se osećaju sigurno - rekla je Grabar Kitarović. Oštro zbog izbora Takođe, ona je poslala poruku pomirenja. - Mislim da smo u poslednjih godinu dana imali poteškoće koje valja premostiti. Imali smo izbore, pa je retorika bila malo jača. Nadam se da ćemo smiriti napetosti i zajedno se suočiti sa bezbednosnim rizicima. Mislim da moramo sarađivati i zajedno raditi i prevazići razlike koje postoje. Važno je međusobno poštovanje i uvažavanje, te treba voditi računa da je na dobrobit nas da se kao političari ponašamo odgovorno - rekla je ona. Njih dvoje su inače održali kratke govore na otvaranju sajma privrede, a Vučić je naglasio važnost regiona za privredu i Kitarovićevoj poklonio kesu sa srpskim proizvodima. Između Beograda i Zagreba kamen razdora sada stvara pritisak Hrvatske na Srbiju da ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu saradnju s haškim sudom. Hrvatska to traži za otvaranje poglavlja 23.

Premijer s Dodikom NARODI U BIH DOGOVOROM DA DONOSE ODLUKE Vučić je istakao sinoć, posle razgovora s predsednikom RS Miloradom Dodikom u Klašnicama kod Banjaluke, da bi konstitutivni narodi u BiH dogovorom trebalo da donose ključne odluke.

Vučić i Izetbegović SRPSKE I BOŠNJAČKE CIPELE Poruke pomirenja juče su poslali i premijer Aleksandar Vučić i predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. - Zaključak je, rekao bih obojice, to da u narednom periodu intenziviramo kontakte, razgovore i dijalog. Kada je reč o prošlosti, moramo je sagledati iz svakog ugla, da Bošnjaci uđu u srpske cipele, a Srbi, u bošnjačke - rekao je Vučić. Loptu je spustio i Izetbegović, uz poruku da je vreme da se svi okrenu budućnost. Upitan da li će odustati od tužbe protiv Srbije, odgovorio je da on nije taj koji pokreće tužbu.