Foto: Tanjug

AFERA PRISLUŠKIVANJE

NARUČENA POMILOVANJA: Makedonski predsednik tajno doneo odluku o aboliciji političara!

SKOPLJE - Odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira odgovorne za "aferu prisluškivanje", koju je prošle godine obelodanio opozicioni SDSM Zorana Zaeva, deo je "paketa mera", precizno i u potaji dogovoren sa vrhom vladajuće VMRO-DPMNE, preneli su makedonski mediji.

Severna Makedonija
> 19:10h

Dojče vele na makedonskom jeziku objavio je, pozivajući se na stranačke izvore, da je reč o naručenom i dobro planiranom "paketu" mera donetom u dogovoru sa vrhom VMRO-DPMNE. Podseća se, naime, da je najpre makedonski Ustavni sud predsedniku države vratio nadležnost za pomilovanja.

Prema istim izvorima, odluka Ivanova je prethodno detaljno razmatrana i dogovorena, a u njegovom obrazloženju su korišćene iste formulacije koje je i Ustavni sud koristio da objasni odluku o vraćanju predsedniku nadležnost pomilovanja.

Zanimljjiv je, međutim, tajming objavljivanja predsednikove odluke i smatra se da ni to nije bilo slučajno i da je pažljivo odabran dan posete predsednka Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar-Kitarović. Njihovo prisustvo u Skoplju trebalo je, kako se navodi, iskoristiti kao zaštitni tampon od početne reakcije i "udaraca" javnosti i opozicije, odnosno da Ivanov pod izgovorom zauzetosti ne mora da tu svoju odluku obrazlaže.

Ko je sve pomilovan

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", makedonski predsednik Đorđe Ivanov pomilovao je bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku. Među pomilovanima su i Mile Janakieski, Martin Prougjer, Zoran Zaev, Varuševski Brano, objavio je makedonski Službeni list. Kako se navodi, odluka predsednika stupa na snagu danom donošenja, odnosno od 12. aprila.