Foto: Fonet Marko Miškov

Proširuje se lista ugroženih kategorija građana

Besplatan prevoz za još 10.000 Nišlija

NIŠ - Gradsko veće Niša danas je donelo odluku da se broj stanovnika koji imaju pravo na besplatan gradski i prigradski prevoz, poveća sa 10.000 na 20.000. Kako je rečeno, povećanje će biti omogućeno proširenjem liste ugroženih kategorija gradjana koji mogu da koriste prevoz bez naknade.

Srbija
> 00:00h

Gradonačelnik Zoran Perišić rekao je da će pravo na besplatan prevoz ubuduće imati penzioneri stariji od 70 godina čija su primanja do 25.000 dinara i ugrožene kategorije putnika (ratni vojni invalidi, lica sa invaliditetom, slepa i slabovida lica).

Prema njegovim rečima, nakon najnovije izmene pravilnika o prevozu, oko 20 kategorija putnika moći će da se besplatno vozi u gradskom i prigradskom prevozu. "Ne radi se ni o kakvom marketinškom potezu pred izbore, već o tome da su se nakon uspešno sprovedene javne nabavke za prevoznike, stvorili uslovi da bude povećan broj kategorija putnika koji ne plaćaju prevoz u gradu", kazao je Perišić.

On je rekao da tokom januara, februara i marta grad Niš nije imao obavezu da plaća subvencije gradskim prevoznicima, a verovatno to neće morati da čini ni u većem delu ove godine. "Zahvaljujući novom ugovoru s prevoznicima, grad će godišnje moći da uštedi oko 200 miliona dinara, od kojih oko 120 miliona predstavljaju uštede za neplaćanje konduktera, a ostatak su subvencije", rekao je Perišić.