Foto: Printskrin

Istraživanje

(VIDEO) UGROŽENA JE CELA GENERACIJA: Ovo je 8 najšokantnijih slučajeva anoreksije

Današnji tinejdžeri preplavljeni su informacijama o njihovim slavnim vršnjacima koji izgledaju "savršeno", pa ne čudi da mnogi pokleknu pod pritiskom društva.

Život
> 15:34h

Broj onih koji boluju od poremećaja ishrane svake godine raste za 13 odsto, pokazala je studija Univerziteta u Londonu.

Ta je studija analizirala zdravstvene podatke učenika u Velikoj Britaniji, a pokazala je da se najveći broj novih slučajeva poremećaja u ishrani beleži kod devojčica u dobi od 15 do 19 i dečaka u dobi od deset do 14 godina.

Neki oblik poremećaja u ishrani dijagnostifikovan je kod deset odsto tinejdžerki, a stručnjaci veruju da je velik broj onih kod kojih nema dijagnoze jer roditelji i doktori nisu prepoznali problem. Nakon depresije, poremećaji u ishrani drugi su najčešći mentalni problem ove generacije.

"Moderni način života, kulturne vrednosti današnjice, iskrivljena medijska slika društva i ideal savršenog tela stvaraju pritisak na mladež, čije samopouzdanje nije razvijeno", tvrdi voditeljka studije, dr Nadia Micali.

Upozorava da je nužno obratiti više pažnje na taj problem, upozoriti roditelje i promeniti ssistem lečenja poremećaja u ishrani.

U nastavku pogledajte osam najšokantnijh slučajeva anoreksije.

(index)