Foto: Reuters

Ginuli i igrači i navijači

(VIDEO) TAMNA STRANA SPORTA: Pogledajte 5 najvećih tragedija u istoriji fudbala

Na žalost, koliko god radosti donosio, za fudbal se vezuju i velike tragedije.

Fudbal
> 00:00h

U istoriji najpopularnijeg sporta zapisane su i brojne žrtve, stradale na različite načine.

Tragedije se ne mogu meriti, ali evo pet najvećih po broju žrtava i odjeku u svetu.

Za Mančester junajted je 6. februar najtužniji dan, jer se na taj datum 1958. godine dogodila avionska nesreća u Minhenu, u kojoj je život izgubilo svih 23 člana ekspedicije sa "Old Traforda". Avion je stigao iz Beograda, gde su dan ranije "Bezbijeve bebe", kako je nazvana ta generacija Junajteda, igrale sa Crvenom zvezdom (3:3). "Čelična ptica" je sletela u Minhen da dopuni gorivo, a do pada je došlo prilikom trećeg pokušaja poletanja sa snegom pokrivene piste.

Peruanci još dobro pamte 24. maj 1964, kada je na Nacionalnom stadionu u Limi poginulo čak 328 ljudi! Desilo se to na utakmici kvalifikacija za Olimpijske igre između Perua i Argentine. Na tribinama je bilo 50.000 ljudi. Pri vođstvu "gaučosa" od 1:0 u finišu meča, urugvajski sudija Anhel Eduardo Pazos poništio je gol domaćinu, pa je usledila invazija navijača na teren. Policija je upotrebila suzavac na severnoj tribini i tada je usledio haos, a bilans je bio jeziv.

U Bredfordu je poginulo 56 i povređeno 265 osoba 11. maja 1985. Utakmica između Bredforda i Linkolna počela je u slavljeničkoj atmosferi, jer je domaćinu pripao trofej za prvo mesto u Trećoj ligi Engleske. Međutim, nastao je požar, koga je vetar brzo širio, što je izazvao opštu paniku. Ljudi su ginuli od vatre, ali i od stampeda nastalog kada su gledaoci pokušali da provale zaključane stadionske kapije.

Tragediju na "Hejselu" dogodila se samo 18 dana posle one u Bredfordu - 29. maja 1985. Na stadionu u Briselu te večeri odigrano je finale Kupa šampiona između Juventusa i Liverpula (1:0) iako je uoči njegovog početka došlo do sveopšteg haosa u kome je poginulo 39 navijača torinskog kluba. Fanovi Liverpula probili su ogradu na tribini i sabili Juventusove pristalice u kraj, što je prouzrokovalo pad zida od tri metra gde je većina poginula. Ostali su stradali u obračunima noževima i kamenicama i u nastalom stampedu. Engleski klubovi su zbog toga izbačeni iz evropskih takmičenja pet godina.

Nedavno, preciznije 15. aprila, navršeno je 27 godina od tragedije na stadionu "Hilsboro" u Šefildu. Ona se dogodila na polufinaloj utakmici FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta 1989. Tada je policija otvorila kapije da bi smanjila gužvu ispred stadiona, dozvolivši tako navijačima da jurnu na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog talasa poginulo je 94 navijača, dok je dvoje preminulo kasnije.