Foto: Reuters

Terorizam u Avganistanu

(FOTO, VIDEO) KRVAVI PIR TALIBANA U KABULU: Ubili 28 a ranili više od 300 ljudi

Talibani su preuzeli odgovornost za jutrošnji napad automobilom-bombom na kancelariju glavne avganistanske bezbednosne agencije u centru Kabula, ubijeno najmanje 28 a ranjeno 327 ljudi

Planeta
> 00:00h

To je prvi napad u prestonici Avganistana otkako je ta grupa pre nedelju dana najavila početak nove "prolećne ofanzive". Napad talibana, koji je počeo u vreme jutarnjeg špica, i dalje traje, pri čemu se čuje pucnjava, navode očevici, a prenosi Rojters. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Sedik Sediki rekao je da je posle samoubilačkog napada usledio napad naoružanih ekstremista, prenosi AP.

"Mnogi među ranjenima su u teškom stanju", rekao je agenciji Frans pres portparol Ministarstva Ismail Kavasi.

Talibani su na svom vebsajtu na paštunskom jeziku objavili da su oni odgovorni za samoubilački napad na "Desetu jedinicu" Nacionalnog direktorata za bezbednost (NDS), koja je nadležna za zaštitu vladinih ministarstva i važnih ličnosti.

Oni su naveli da je automobil-bomba razneo glavnu kapiju ispred kancelarije, omogućivši drugim borcima, među kojima ima još bombaša-samoubica, da uđu u kompleks koji je pod jakim obezbeđenjem. U odvojenom saopštenju talibanskog portparola Zabirhulaha Mudžahida se kaže da je u toku oružani obračun napadača i avganistanskih bezbednosnih snaga unutar zgrade. Predsednička palata, koja se nalazi samo par stotina metara od mesta eksplozije, najoštrije je osudila napad.

Foto Reuters

Eksplozija je odjeknula u vreme jutarnje špica, a svedoci su videli gust crni dim u blizini ambasade SAD, koja se nalazi nedaleko od NDS. Rojters je javio i da su se oglasile sirene sa područja ambasade SAD, u blizini koje je i sedište glavne misije NATO u Avganistanu. Iz američke ambasade i NATO je saopšteno da nisu imali posledica od eksplozije. Protekle nedelje je došlo do sukoba oko simbolički važnog grada Kunduza, mada je Kabul bio relativno miran otkako su talibani 12. aprila najavili novu ofanzivu, podseća Rojters.

Foto AP

Talibani su početak svoje "prolećne ofanzive" objavili u trenutku kada vlada u Kabulu pokušava da vrati pobunjenike za pregovarački sto kako bi se stavila tačka na njihov dugotrajni sukob. Oni su u saopštenju pre nedelju dana upozorili da će "izvesti napade velikih razmera na neprijateljske položaje širom zemlje", tokom ofanzive koji su nazvali "Operacija Omari" u čast osnivača tog pokreta Mule Omara, čija je smrt objavljena prošle godine.

Talibani su najavili "dugu i krvavu" ofanzivu za ovu godinu i naveli da je vođenje džihada protiv američkih napadača "sveta obaveza". Sukob avanistanskih vlasti sa talibanima ušao je u svoju 15. godinu, sa više od 11.000 civila ubijenih tokom 2015. Unutar talibanskog pokreta nastao je razdor usled trvenja među talibanima otkako je smrt Mule Omara objavljena prošlog leta, a novi lider Mula Ahtar Mansur vodi pokret već više od dve godine.

(Tanjug/Indipendent)