Foto: Reuters, 28.03.2016.

Čudna izjava

ERDOGAN PROVOCIRA: Turska je više potrebna EU, nego Unija Turskoj

Evropskoj uniji je Turska potrebna više nego što je Turskoj potrebna EU, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kritikujući izveštaj Evropskog parlamenta u kojem se oštro kritikuje vladavina prava u njegovoj zemlji.

Planeta
> 14:26h

Erdogan je u obraćanju predsednicima opština u Ankari, koji je direktno prenošen na televiziji, opisao kao "provokativan" prošlonedeljni izveštaj EP u kojem se Ankara optužuje za nazadovanje u demokratiji, prenela je agencija AFP.

Te kritike upućene su baš u trenutku kad su odnosi sa Evropom bili na dobrom putu, istakao je turski predsednik. On je naveo i da većina kritika koje Zapad upućuje Turskoj potiču od "loših namera". EP je 14. aprila usvojio godišnji izveštaj o napretku Turske, kandidata za članstvo u EU, u kojem se Ankara kritikuje za "nazadovanje u demokratiji i vladavini prava".

EP je u rezoluciji naveo da je "duboko zabrinut" da Ankara krši uslove potrebne za pridruživanje Evropskoj uniji "nepoštovanjem demokratije i vladavine prava unutar Turske".

Ubrzavanje procesa kandidature Turske za članstvo u EU je bilo ključno obećanje u pregovorima u kojima je Ankara obećala učešće u zaustavljanju velikog protoka migranata ka Evropi. Rezolucija nije obavezujuća, a usvojena je sa 375 glasa za i 177 glasova protiv.