Foto: Zorana Jevtić

Viši sud u Beogradu

ODLOŽENO ROČIŠTE ZBOG PRETNJI ŽENAMA U CRNOM: Počuča ekspresno izašao iz suda

Ročište u postupku protiv nekadašnjeg portparola Protivterorističke jedinice MUP Srbije Radomira Počuče, optuženog zbog ugrožavanja sigurnosti aktivistkinja i aktivista nevladine organizacije "Žene u crnom", odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu za 19. maj, jer se nije pojavio branilac optuženog.

Crna Hronika
> 01:24h

To je prvi put da se Počuča pojavi pred sudom nakon povratka iz Ukrajine, gde se navodno borio kao dobrovoljac na strani proruskih trupa. On je krajem marta uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja suđenja, ali je ubrzo odlukom suda pušten da se brani sa slobode i oduzet mu je pasoš.

Počuči, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj TV Pink, sudi se za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, jer je preko svog Fejsbuk profila 25. marta pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i da pretuku "Žene u crnom" koje su na Trgu republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu. Ubrzo nakon toga ostao je bez posla u policiji.

Postupak protiv njega vodi Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal, jer je izvršeno preko Interneta putem društvene mreže.

Dopune Krivičnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predvidaju kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju gradane Srbije da to čine, ali za to delo Počuča nije zvanično osumnjičen.

(Agencije)