Foto: Marina Lopičić

Ekonomske teme

POČEO EKONOMSKI FORUM NA JAHORINI: Dodik poručio da je cilj promocija razvoja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas na Jahorini dvodnevni „Jahorina ekonomski forum 2016“ koji je okupio 300 stručnjaka savremene ekonomije, domaćih privrednika, stranih investitora i predstavnika najvećih privreda u svetu, uključujući 60 eminentnih panelista.

Bosna i Hercegovina
> 12:42h

Dodik je poručio učesnicima da je cilj skupa promocija ekonomskog razvoja, perspektive i boljeg života, piše Srna a prenosi Capital.ba.

„Republika Srpska pokušava da sve vreme održi ekonomski rast i u tome je i uspevala zahvaljujući predanom radu njenih građana i vlasti. Svi mi smo opredeljeni za evropski put i spremno smo prihvatili sve izazove, bez obzira na mnoge institucionalne i vaninstitucionalne poteškoće i prepreke“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska prijatelj svima i da želi da bude i postane prijatelj svim progresivnim snagama u okruženju i svetu.

Prema njegovim rečima, narodi i građani u Srpskoj i BiH moraju još više i marljivije da rade, sa ciljem opšteg napretka. Napredak, kako je rekao Dodik, već je vidiljiv u Republici Srpskoj, uprkos teškim uslovima privređivanja i borbe sa posljedicama katastrofalnih poplava.

On je podsetio na ključne privredne i infrastrukturne projekte čija je realizacija u toku, izražavajući optimizam u pogledu budućeg razvoja Republike, pri čemu je podsetio na izgradnju Termoelektrane „Stanari“ i mrežu auto-puteva, na čemu je zahvalio investitorima iz Kine i Ruske Federacije.

„Osim stranih ulagača, u Srpsku su dobrodošli i domaći investitori. Nama je potrebna takva kombinacija“, naveo je Dodik.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske „Svot“ Saša Grabovac poželeo je doborodošlicu učesnicima i gostima, i zahvalio što su prepoznali značaj ekonomije za razvoj društva.

„Želja nam je bila da na jednom mestu okupimo domaću i stranu stručnu javnost i donosioce odluka, sa ciljem stvaranja uslova za budući razvoj“, rekao je direktor Udruženja „Svot“, koje je organizator skupa. Forum je započeo rad u hotelu „Termag“ diskusijom na plenarnoj sednici „Multipolarni svet i ekonomija – pozicija zemalja zapadnog Balkana“ u kojoj o položaju, poziciji i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona i političarima razgovaraju ekonomisti i političari, među kojima je predsednik Srpske Milorad Dodik, član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

(Capital.ba)