Foto: Printskrin YT

Bosanski sud ne priznaje šerijatska pravila

SUD BOSNIĆU ZABRANIO POSETU SVE ČETIRI ŽENE: U zatvor može samo ona iz civilnog braka

Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju vehabijskog vođe u BiH Huseina Bilala Bosnića, koji se žalio na odluku Suda BiH, jer je dozvolio da ga u pritvoru posećuje samo žena sa kojom je u braku po civilnom pravu, a ne i ostale tri s kojima je venčan po šerijatskom pravu.

Bosna i Hercegovina
> 04:04h

Registar Ustavnog suda Zvonko Mijan kaže da je taj sud zauzeo stav da nema povrede prava Bosnića na poštovanje privatnog i porodičnog života, jer su članovima uže porodice, zakonitoj supruzi i deci rođenoj u braku i van braka, te advokatu, omogućene posete u pritvorskoj jedinici.

"Bosnić ima više dece sa više žena od kojih je samo sa jednom u braku. Sud BiH dozvolio je posete svoj deci i samo toj ženi. On se žalio na tu odluku misleći da mu je povređeno pravo na porodični život", rekao je Miljan.

U obrazloženju odluke stoji da zabrana da apelanta posećuju majke njegove dece s kojima je venčan prema pravilima islamskog prava ne pokreće pitanje kršenja prava na porodični život, jer Porodični zakon ne poznaje niti priznaje takve veze.

Bosnić sa četiri žene ima 17 dece. Sud BiH ga je u novembru prošle godine prvostepenom presudom osudio na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanja državljana BiH za odlaske na ratišta u Siriji i Iraku, gde su se borili na strani Islamske države, preneli su bosanski mediji.