Foto: Kurir

Blagoje Tanasković prepoznao pretka

PREPOZNAO GA NA FOTOGRAFIJI: Pronašao sam dedu Solunca preko Kurira!

Iako je stara 100 godina, prvi put sam sliku s Krfa video u novinama. Taj vojnik od samo 27 kilograma neverovatno liči na mog Simu, a poklapa se i to što je čovek s fotografije imao petoro dece

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Beograđanin Blagoje Tanasković (78), čitajući Kurir, prepoznao je svog dedu Simu na fotografiji koja je nastala na Krfu 1916. godine, a koju je naš list objavio u ponedeljak! Sima Tanasković je srpski vojnik koji je s oko trideset godina otišao u Prvi svetski rat, preživeo albansku golgotu, ali je na kraju preminuo na Krfu. Sahranjen je u plavoj grobnici, to jest u moru oko grčkog ostrva Vido.

- Iako je stara tačno 100 godina, prvi put sam tu fotografiju s Krfa video pre nekoliko dana u Kuriru. Odmah mi je privukla pažnju. Pogledao sam je malo bolje, uporedio s fotografijom mog dede koju imam i skoro da sam siguran da je to on. Zaista neverovatno liče, ali ne mogu da budem sto odsto siguran. Ispod fotografije piše da je taj vojnik otac petoro dece, a toliko je potomaka imao i moj deda. Piše i da je ima samo 27 kilograma - priča Tanasković.

Uveren da je ovo njegov deda... Potresna fotografija srpskog borca

Dete u kolevci

On dodaje da je njegov deda otišao u rat 1914. godine, kada je mobilisan, da se prethodno bavio poljoprivredom, a kod kuće je ostavio petoro dece - Milicu, Zorku, Živana, Ljubinku i Borivoja. Najstarija ćerka je imala 12 godina, a najmlađe dete je bilo u kolevci. Blagoje za Kurir prepričava i šta je njegov deda Sima Tanasković doživeo tokom prelaska snegom zavejane Albanije. - Vojska je tokom albanske golgote zastala na nekom mestu da bi založili vatru da se malo ogreju. Tu je inače bio i kralj Petar. Međutim, moj deda je u jednom trenutku počeo da psuje i grdi kralja zbog situacije u kojoj su se našli. Odmah su skočili iz kraljevog obezbeđenja da ga biju, pitali su ga kako sme da psuje kralj... A kralj je povikao: „Ne, ne dirajte ga, ko zna koga je mučenik ostavio kod kuće, nije njemu lako.“ Eto, kralj nije dozvolio da ga diraju.
Jedina dedina slika koju ima... Sima (na nosilima) i Blagoje Tanasković

Ginuli u ratovima

On navodi da Sima Tanasković nije bio jedini iz te porodice koji je stradao u Prvom svetskom ratu. Ostalo je devet udovica. Tanaskovići su stradali i u Drugom svetskom ratu. - Naša porodica je tragična. Stradali smo na Mačkovom kamenu, Kajmakčalanu, deda je ostao na Krfu... U jednom ratu sam ostao bez dede, a u Drugom svetskom ratu bez oca - navodi Blagoje.

Tanaskovićeva želja VOLEO BIH DA ODEM NA KRF Blagoje kaže da trenutno ima samo još jednu želju: - Nisam dosad bio na Krfu, a veoma bih voleo da posetim to mesto i plavu grobnicu, u kojoj počiva moj deda Sima. Videću da li ima šanse da nekako odem.