Foto: S.S.S.

Bez nerviranja

SVAKA MU JE ZLATNA: Jordan Jeftović (97) otkriva tajnu dugog života!

VALJEVO- Izbaciti nerviranje iz života i biti umeren u svemu, to je recept za dug život! To tvrdi Jordan Jeftović (97) iz planinskog sela Krčmar kod Mionice koji je na pragu stote godine života!

Srbija
> 05:02h

Iako se približio 100. godini, deka Jordan se bez problema kreće, ne žali se na zdravlje, a kod lekara ide samo dva puta godišnje i to na kontrolu. U penziji je od davne 1968. godine i kaže da su mu se sve životne želje ostvarile. Dane provodi tako što pomalo šeta, ali i uz televizor, dok mu su mu omiljene razonode šah i rešavanje ukrštenica!

-Ništa u životu nije vredno nerviranja. To nikome ne donosi dobro. Ljut čovek ne može da donese ispravne odluke, a nervoza loše utiče na zdravlje i ta cena može da bude previsoka. Svaki čovek treba da bude zadovoljan onim što mu je život podario! Ja sam odavno doneo odluku da se više neću nervirati i to je sigurno doprinelo tome da doživim ovako duboku starost- priča deka Jordan.

Njegovoj dugovečnosti sigurno je doprineo čist vazduh i zdrava sredina u ovom planinskom selu koje se nalazi u podnožju Maljena. Pored nerviranja koje treba izbaciti, deka Jordan savetuje umerenost u svemu.

Ne treba ni u čemu preterivati. Ni u radu, ni u jelu, ni u piću. Ja svako jutro popijem po šolju mleka, za ručak je obavezno nešto kuvano, a jedem sve, dok je za večeru jogurt obavezan. Popijem i ponekad čašicu rakije, ako se pije umereno i ona dođe kao lek- kaže ovaj vremešni deka.

Jordan Jeftović je među najstarijim žiteljima Kolubarskog okruga, ali i Srbije. Penziju prima punih 28 godina , a udovac je ostao 2.000 godine.

- U 53. godini se zaposlio kao trgovac u seoskoj prodavnici, a pre toga se bavio poljoprivredom. U penziju sam otišao 1968. godine, a bez žene sam ostao pre 16 godina i ona je umrla u 80. godini -priča Jordan.

Što se tiče želja, deka Jordan kaže da su mu se sve ostvarila. Međutim, u razgovoru ipak priznaje da ima samo jednu želju, a to je da ima lepu smrt.

– Ja ne mogu nikako biti nezadovoljan životom. Imam iza sebe ćerku, dvoje unučića i četvoro praunučića. Praunuka ima 20 godina. I šta više mogu da želim od života kada mi je Bog dao sve što treba. Sada mi je jedina želja lepa smrt, da legnem u krevet, zaspim i da se ne probudim- ispričao nam je Jordan Jeftović.

Kada smo ga pitali da li ima neki savet za mlade ljude, deka Jordan odgovori da nema, jer „mladi ljudi misle da su najpametniji i da sve znaju“, dok je komentarišiću političare, rekao da „nijedan političar ne može da se bavi politikom ako ne zna da laže“.

S.S.S.