Foto: Milica Milovanović

Ninoslav Mitić, tri i po meseca na čelu niške Policijske uprave

USPEH NIŠKE POLICIJE: Kriminal pao za 13 odsto, u uličnim patrolama i inspektori

U odnosu na isti period prošle godine, manji broj krivičnih dela, viši stepen rasvetljavanja a među izvršiocima je manje maloletnika

Crna Hronika
> 20:06h

NIŠ - Od stupanja na dužnost novog načelnika Policijske uprave (PU) Niš Ninoslava Mitić stopa kriminaliteta smanjila se za 13 odsto.

U odnosu na isti period prošle godine manji je broj krivičnih dela, viši stepen rasvetljavanja a među izvršiocima je manje maloletnika.

Načelnik Mitić objašnjava da su dobri rezultati posledica efikasne organizacije i veće prisutnosti policijaca u gradu.

Kombinovane patrole čija je primena deo strategije celog Ministarstva kod nas su dale izuzetne rezultate. Radi se o patrolama u čijem je sastavu saobraćajac, policajac i inspektor Odeljenja kriminalističke policije od kojih svako obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

Tako smo uspeli da prilikom kontrole saobraćaja, zahvaljujući angažovanju ostalih članova patrole pronađemo više lica koje se potražuju ali smo imali i značajne zaplene narkotika – objašnjava Mitić.

Komentarišući aktuelne bezbednosne izazove, Mitić ukazuje da setokom predstojećih praznika očekuje veće okupljanje gradjana na javnim mestima što će policija pratiti i reagovati u skladu sa situacijom.

- Upozoravamo gradjane da će se intenzivirati kontrola alkoholisanostivozača kako bi se izbegle neželjene posledice. Ono na šta posebno skrećem pažnju je da ćemo vrlo odlučno postupati prema vlasnicima ugostiteljskih objekata koji služe alkohol maloletnicima.

Već smo podneli četiri krivične prijave protiv ugostitelja koji ne samo što rade bez dozvole, već prodaju alkoholna pića deci od dvanaest, trinaest godina što je nedopustivo – najavljuje prvi čovek niške policije. U tom kontekstu, Mitić upozorava roditelje osmaka koji će uskoro slaviti male mature da povedu računa o svojoj deci.

Kako bi se izbegli incidenti, apelujemo na roditelje da svoju decu preuzmu posle slavlja jer će oni biti sankcionisani ukoliko maloletnici budu zatečeni u gradu dva sata iza ponoći – naglašava načelnik Mitić.

Mitić obećava da će staviti tačku i na višegodišnje probleme gradjana koji se intenziviraju u sezoni godišnjih odmora koji se tiču izdavanja ličnih isprava.

- Iako tzv. upravni poslovi spadaju u manje vidljiv deo rada policije, taj segment je veoma značajan jer gradjani prilikom izdavanja lične isprave najčešće prvi put dolaze u kontakt sa našom službom i stiču sliku o nama.

Insistirao sam da se tu postigne maksimalna efikasnost, naši ljudi rade u dve smene i dnevno se izda petsto dokumenta.

Upravo otvorena PS „Medijana“ takodje prima zahteve za lična dokumenta ali ono što je posebno važno je da je tamo sto policajaca koji rade u četiri smene i staraju se o bezbednosti gradjana tog dela grada – zaključuje načelnik Ninoslav Mitić.

NASILJE U PORODICI JEDAN OD PRIORITETA

S obzirom na težinu mogućih posledica, policija vrlo ozbiljno postupa po prijavama nasilja u porodici.

- Tu je vrlo značajna multisektorska odnosno saradnja sa tužilaštvom i Centrom za socijalni rad, jer nasilje u porodici je obično kulminacija trajnijih problema zbog čega je potrebna reakcija ne samo policije – naglašava Mitić.