Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

U OŠ "Ivo Lola Ribar" požar gasilo 29 vatrogasaca

VATRA PROGUTALA 500 KVADRATA: Izgorela osnovna škola u Begaljici kod Grocke

Srećom, niko nije povređen s obzirom na to da je zgrada bila prazna

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Veliki požar izbio je u subotu veče u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ u naselju Begaljica u opštini Grocka.

Srećom, niko nije povređen s obzirom na to da je zgrada bila prazna.

Deset vozila sa 29 vatrogasaca gasilo je požar, koji je izbio u 20.46 sati, a kako saznajemo, izgorelo je 500 kvadrata krova i poslednjeg sprata.

- Niko nije povređen, i to je najvažnije, a veliki broj vatrogasaca koji je učestvovao u gašenju požara dao je sve od sebe. Prema prvim izveštajima, vatra je izbila zbog zastarelih instalacija - izjavio je sinoć predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, koji je obišao Begaljicu.

On je dodao da će Grad Beograd u saradnji sa opštinom Grocka brzo reagovati i organizovati nastavu u dve smene u najbližoj školi i tako omogućiti da đaci nesmetano završe školsku godinu. U tom cilju biće organizovan javni prevoz đaka do druge najbliže ustanove osnovnog obrazovanja. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je takođe bio na licu mesta, rekao je da su vatrogasci ušli u školu kad je tek počeo požar i uspeli su da izvuku arhivu, kao i dnevnike, kompjutere i druge elemente.

- Mi ćemo gledati koliko već danas da napravimo plan kako bi deca, njih oko 250 koliko ih pohađa ovu školu, od utorka ili srede krenula u osnovnu školu u Grockoj. Požar je lokalizovan i nema nikakve opasnosti za ljude i objekte okolo. Uzrok je najverovatnije loša instalacija jer je škola stara i ima lamperiju, ali će se to utvrditi istragom - rekao je gradonačelnik Beograda i dodao da sledi obnova škole u narednom periodu. Inače, zgrada ove vaspitnoobrazovne ustanove trebalo je danas da služi kao biračko mesto za izbore, pa se razmatra gde bi stanovnici ovog mesta mogli da glasaju. (N. G.)

Malerozna opština Za dve godine gorele tri škole

Ovo je treći požar koji je zahvatio škole u ovoj beogradskoj opštini. Pre dve godine, u martu, izgorela je do temelja Osnovna škola „Mića Stojković“ u mestu Dražanj. Vatra je buknula u jutarnjim časovima, kad se u učionicama nalazilo 70 učenika. Prošle godine, u decembru, izbio je požar u srednjoj školi u Grockoj u popodnevnim časovima, kad su se takođe u njoj nalazili učenici. U oba slučaja deca i osoblje su uspešno evakuisani.