Foto: Profimedia

Ekološka katstrofa

UZBUNA NA SREDOZEMNOM MORU Izlivena nafta stigla do italijanske i francuske rivijere!

Na severozapadnoj obali Italije proglašeno je stanje uzbune pošto su stotine tona razlivene sirove nafte stigle do obala Sredozemnog mora.

Planeta
> 11:38h

Strahuje se da bi nafta, koja se izlila još prošle nedelje, mogla zagaditi plaže italijanske ili francuske rivijere i to baš pred početak turističke sezone.

"Situacija je vrlo složena. Ne znamo koliko je tačno nafte završilo u moru", kaže direktor lokalne civilne zaštite, Đani Kriveljo.

Gradonačelnik Đenove kaže kako je izlivena nafta pod nadzorom, a s njime se slaže i italijanski ministar saobraćaja, Gracijano Delrio: "Zaista, situacija jeste ozbiljna, ali je držimo pod kontrolom."

Foto: Youtube/Printscreen

Zbog nezgode u rafineriji u blizini Đenove prošle nedelje, ogromna količina nafte iscurila je u reku Polseveru. Odmah su podignute barijere koje bi trebalo da zaustave dalje širenje naftne mrlje, ali je jaka kiša pogoršala celu situaciju, tako da su nove barijere podignute u nedelju.

Italijanske vlasti kažu kako pažljivo motre napredovanje mrlje dugačke 2 kilometra i široke 500 metara koja se kreće prema obali Francuske.

(Jutarnji)