Foto: Reuters

Protiv islamizacije društva

TEK ŠTO JE ERDOGAN NAPUSTIO ZEMLJU: U Ankari haos, policija suzavcem rasterala demonstrante

Turska policija silom je rasterala demonstrante i pristalice sekularne države koji su pred zgradom parlamenta protestovali zbog sporne izjave predsednika parlamenta Ismaila Kahrimana da se u novi ustav ne uključi načelo sekularnosti, koji je temelj moderne turske države.

Planeta
> 00:00h

"Turska je sekularna država i takva će i ostati", skandiralo je stotinjak ljudi okupljenih pred ulazom u zgradu parlamenta, pre nego što ih je policija rasterala suzavcem, a neki su potom privedeni. Tokom dana se protestovalo i u drugim turskim gradovima.

Foto: Reuters

"Mi smo muslimanska zemlja... pre svega i sekularizam ne sme da postoji u ustavu", smatra Kahraman, predsednik parlamenta. Od dolaska na vlast 2002. godine Stranku pravde i razvoja njeni kritičari optužuju da želi da islamizuje tursko društvo. Kahramanova izjava podigla je na noge laičke krugove u zemlji, ali i celu parlamentarnu opoziciju. Kahramanova Stranka pravde i razvoja je krajem 2015. godine kao jedan od prioriteta svoje vlade istakla donošenje novog ustava koji bi zamenio postojeći, koji je donela vojna hunta posle vojnog udara 1980.

(Jutarnji)