Foto: Printscreen RTV

Izbacila ih nastavnica

SKANDAL U NOVOM SADU: Novinari sprečeni da izveštavaju iz Više poslovne škole

Novinari su došli u tu ustanovu da izveste o primopredaji dužnosti razrešene direktorke Dragice Tomić i novoimenovanog direktora Patrika Drida

Društvo
> 00:00h

NOVI SAD - Fotoreporter agencije Beta Dragan Gojić i novinar Blica Miloš Stanić bili su onemogućeni danas da izveštavaju iz Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu, jer ih je verbalno napala i izbacila iz prostorija nastavnica u toj školi Milka Imbronjev, navodi RTV .

Novinari su došli u tu ustanovu da izveste o primopredaji dužnosti razrešene direktorke Dragice Tomić i novoimenovanog direktora Patrika Drida.

Izveštače Gojića i Stanića, kao i ostale novinare novosadskih redakcija, uveo je u zgradu i kancelariju direktora novopostavljeni v.d. direktora Drid, ali je jedna od zaposlenih u školi Milka Imbronjev nasrnula na njih i počela da im preti.

Kako je Gojić objasnio, ona je njenu i ostalim novinarima govorila pogrdne reči, izbacivala ih je iz kancelarije i vikala da "ne znaju gde su došli" i "s kim imaju posla".

Policija je na poziv novinara došla u školu i u kratkom roku uzela izjave o incidentu od Gojića, Stanića, Drida i prisutnih.

Odluka o smenjivanju Dragice Tomić doneta je na sednici Vlade Vojvodine 13. aprila, a za vršioca dužnosti direktora VPŠ imenovan je vanredni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu Patrik Drid.

Drid je danas hteo da preuzme dužnost, ali Tomićeva nije htela to da učini, pa je Drid napustio školu i kako je naveo, predaće izveštaj pokrajinskoj Vladi o neuspešnoj primopredaji.

Dragica Tomić je novinarima rekla da je odluka vlade o njenoj smeni neustavna, da se žalila Ustavnom sudu i da ne priznaje odluku "odlazeće pokrajinske vlade, koja ja doneta pred izbore".

http://www.youtube.com/watch?v=VXcG_iwU3cs
Ona je dodala da su Drid i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov "zrenjaninski otporaši koji na silu hoće da preuzmu Visoku poslovnu školu".

NDNV osudio napad na reportere

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas napad na reportere koji se desio u novosadskoj Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija tokom pokušaja primopredaje dužnosti direktora, i zatražilo da se ti počinici oštro kazne u skladu sa zakonom.

NDNV insistira da taj incident bude procesuiran do kraja i da odgovorni za njega na primeren način budu kažnjeni, i podseća da se po Krivičnom zakoniku napad na novinare smatra napadom na službeno lice, te da je za to predviđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

"Ukoliko i ovaj napad na naše kolege ostane nesankcionisan poslaće se poruka da je dozvoljeno svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazivati uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem", dodao je NDNV. UNS: Nedopustivo ponašanje prema novinaru Blica i fotoreporteru Bete

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestvovalo je danas zbog ometanja novinara Blica Miloša Stanića i fotoreportera Bete Dragana Gojića u obavljanju profesionalnog zadataka u Visokoj poslovnoj školi u Novom Sadu.

UNS navodi da se novinarima mora omogućiti da profesionalno obavljaju svoj zadatak.

"Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i zbog toga se može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima", navodi se u saopštenju.

U pisanoj izjavi za UNS, direktorka škole Dragica Tomić negirala je Stanićevu izjavu o pretnjama i uvredama, tvrdeći da su novinari bez legitimisanja i neovlašćeno ušli u školu.