Foto: Dado Đilas

Otvorili džakove pa ispočetka zbog teških grešaka

HAJDE JOVO NANOVO: RIK ponovo broji glasove sa 99 biračkih mesta!

BEOGRAD - U RIK-u je počelo je ponovno prebrojavanje rezultata glasanja sa preko 99 biračkih mesta, na kojima je konstatovano da je bilo "teških grešaka".

Politika
> 18:50h

"Prebrojavanje traje i u pitanju je 99 biračkih mesta", rekao je predsednik RIK-a Dejan Đurđević. Članovi RIK-a su se na sednici, koja je trajala do dva iza ponoći, složili da se za sva biračka mesta sa "teškom greškom" izvrši uvid u džakove sa glasačkim listićima, za šta je RIK formirao komisije.

RIK JOŠ BROJI GLASOVE: U ponoć ističe rok za proglašenje izbornih rezultata

Nakon prebrojavanja glasova biće nastavljena sednica RIK-a, na kojoj će se doneti odluka o sudbini glasova sa tih mesta. Večeras u 20 sati ističe rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je RIK juče donela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta, koji će najverovatnije biti održani u sredu, 4. maja.

Dejan Đurđević (Foto: Dado Đilas)

Na tih 15 biračkih mesta bili su uloženi prigovori, na osnovu kojih je RIK poništila rezultate sa tih biračkih mesta i najavila odluku o ponavljanju izbora. RIK bi odluku o ponavljanju izbora, kako je najavio Đurđević, trebalo da donese danas. RIK se do dva sata iza ponoći izjašnjavala o ukupno 148 biračkih mesta koja nisu ušla u verifikaciju i koja su sa "teškom greškom".

Podaci iz zapisnika sa tih biračkih mesta treba da se vrate u bazu na dva načina - anuliranjem ili ispravkom, objasnio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

RIK je odlučivala o svakom biračkom mestu pojedinačno i odlučila da, kada su u pitanju biračka mesta koja nisu ušla u verifikaciju, verifikuje podatke iz zapisnika sa 46 biračkih mesta, da anulira podatke iz zapisnika sa jednog biračkog mesta, a da za 12 biračkih mesta izvrši uvid u džakove sa glasačkim listićima. Za sva biračka mesta sa "teškom greškom" je odlučeno da se izvrši uvid u džakove.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Konačan ishod parlamentarnih izbora neće biti poznat možda još skoro dve nedelje, kada bi trebalo da budu obrađeni podaci sa mesta na kojima se ponovo glasa.