Zločinci u uniformi

Policajci kao kriminalci!

Čuvari reda, kao i drugi ljudi, lako podlegnu iskušenju jer žele da se obogate za kratko vreme, kaže kriminolog Zlatko Nikolić

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Kaljaju uniformu! Korumpiranih policajaca ima u svim policijama na svetu, ali samo u Srbiji su pripadnici elitnih policijskih jedinica ubili premijera Zorana Đinđića i bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i čak dvaput pokušali da ubiju lidera SPO. Srpski policajci su često akteri spektakularnih pljački, a poslednja u nizu dogodila se prošle nedelje, kad je četvoročlana banda, u kojoj je bio i pripadnik Interventne brigade MUP Srbije Aleksandar J. (34), pokušala da opljačka filijalu Pireus banke u naselju Braća Jerković!

- Policajci su kao i drugi ljudi. Lako podlegnu iskušenju, jer žele na brzinu nešto da steknu. U 99 odsto slučajeva službenici prelaze na drugu stranu zakona isključivo zbog para i mogućnosti da se, po svojim kriterijumima, obogate! Policajci su službenici MUP sve dok se ne dokaže da su kriminalci. A kad dođe do suđenja, zanimanje im je uvek otežavajuća okolnost i dobijaju oštrije kazne. Trebalo bi da štite javni red i mir, a ne da rade suprotno - kaže kriminolog Zlatko Nikolić.

Jedan slučaj posebno je zgrozio Nikolića.

- Užasnut sam bio informacijom da su petorica policajaca podvodila maloletnicu, a zatim ucenjivala njene klijente kako ih ne bi prijavili! To što su radili gore je od učešća i pomaganja u pljačkama - kaže Nikolić.

U maj 2012 - Aleksandar J. (34), pripadnik Interventne brigade, priveden je zbog sumnje da je pomagao grupi pljačkaša u kojoj je bio i njegov dve godine mlađi brat Srđan. Sumnja se da je ova ekipa opljačkala pet banaka, iz kojih su odneli oko pet miliona evra.

Neki od zločina u kojima su učestvovali pripadnici MUP

U oktobar 1999 - Bivši pripadnici DB Radomir Marković, Milorad Ulemek, Nenad Ilić Nenad Bujošević i Duško Maričić pokušali su da ubiju lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.

U avgust 2000 - Pripadnici JSO oteli su i ubili Ivana Stambolića. Nesrećni čovek je s dva hica iz pištolja pogođen u potiljak. Potom su ga ubacili u jamu, posuli krečom, polili vodom i zakopali, a preko humke stavili panj. Stambolićevo telo pronađeno je dve i po godine kasnije, nakon akcije „Sablja“.

U mart 2003 - Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i pripadnici „zemunskog klana“ ubili su premijera Zorana Đinđića hicem u srce u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Đinđićev telohranitelj Milan Veruović tad je ranjen, a na njih je pucao Jovanović.

U april 2012 - Petorica pripadnika beogradske policije uhapšeni su zbog sumnje da su podvodili 17-godišnju devojku, a potom ucenjivali njene klijente i uzimali od 300 do 500 evra kako ih ne bi prijavili. Ceo slučaj otkriven je nakon što je jedan od klijenata ucenu prijavio unutrašnjoj kontroli MUP Srbije.