NIŠTA SE NE BACA: Iskoristite preostala jaja za neka nova jela
Pasta sa jajima Foto: Shutterstoc
Ukoliko ste ih ofarbali u petak, jaja treba da se pojedu do utorka, srede, i to ako ste ih držali u frižideru
Neretko se dešava da za Uskrs skuvamo malo više jaja nego što je potrebno, pa se često pitamo kako da iskoristimo ona koja preostanu.
Jednostavno - uz malo strpljenja i maštovitosti od njih napravite neko novo, zanimljivo novo jelo. Da biste narednih dana manje kuvali, probajte neku od ideja koje vam donosimo...
Škotska jaja
Foto: Shutterstoc
Kuvana jaja uvaljaju se u brašno i oblože mlevenim mesom koje se pre toga začini solju, biberom i drugim začinima po ukusu. Dobijenu okruglicu treba uvaljati u umućeno jaje, potom u prezle i pržiti na vrućem ulju 4-5 minuta. Nakon toga ih stavljati na papirni ubrus da se ocedi suvišna masnoca. Poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.
Brzi namaz
Kuvana jaja, majonez, so i biber izmiksati mikserom u ukusan namaz koji po želji možete namazati na bruskete ili prepečeni hleb.
Paradajz punjen salatom
Od kuvanih jaja, graška, šargarepe, krompira, pavlake i majoneza napravite francusku salatu. Izdubite paradajz, izvadite mu sredinu, napunite ga francuskom salatom, ohladite i potom servirajte.
Skuvajte krumpiir, ohladite ga, ogulite i isecite na kockice. Jaja isceckajte na sitno, dodajte majonez, krompire i sitno seckan peršunov list. Sve dobro izmešajte i poslužite.
Hladna pasta
Sastojci
- 250 g sitne tesetnine - 2 tvrdo kuvana jajeta - 200 g šunke - 3 kisela krastavca - 1/2 male glavice luka - 2 čena belog luka - 1 manja zelena paprika - 1 manja crvena paprika - 1 manji paradajz - 1 kesica majoneza - malo slatkog ili kiselog mleka - začini po želji
Priprema
1. Testeninu skuvati i pustiti da se ohladi. 2. Sve sastojke što sitnije iseckati, jaja zdrobiti viljuškom i sve dodati pasti. 3. Dobro promešati i staviti u frižider. Poslužiti hladno.
Francuski krompir
Sastojci
- 1 kg krompira - 5 obarenih jaja - 200 g kisele pavlake - 50 g maslaca - so, biber
Priprema
1. Krompir obarite i isecite na kolutove. Jaja isecite na ploške. Razmutite pavlaku sa malo mleka.
2. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, pa naizmenično ređajte krompir i jaja i postupak ponovite dok ima materijala.
3. Sve zalijte umućenom pavlakom i mlekom (ili još bolje pavlakom za kuvanje). Odozgo stavite listove maslaca i pecite u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
SALATA S JAJIMA I TUNJEVINOM
Foto: Shutterstoc
Sastojci
- 2 konzerve tunjevine - 6 kuvanih jaja - 1/2 šoljice seckanih kiselih krastavaca - 3/4 šoljice majoneza - 2 iseckana mlada luka - 1 kašičica belog luka u prahu ili iseckana 2 čena - so
Priprema
Kuvana jaja isecite na kockice, pomešajte sa svim sastojcima i tako pripremljeno jelo ostavite u frižider da se hladi. Poslužite nakon pola sata.
SAVET: U salatu možete da dodate i kuvani kukuruz i feta sir isečen na kockice