Foto: Shutterstock

Zavisnici u naučnim krugovima

OVO SU GENIJALCI KOJI SU SE NAJVIŠE DROGIRALI: Verovali su da bez droge ne mogu da budu pametni

Iako se godinama provlači teza o uticaju droge na inteligenciju pametnih ljudi, za tako nešto nikada nije bilo dokaza. Ipak, činjenica je da su neki od njih koristili droge u svom životu.

Planeta
> 01:42h

Upoznajte tehnološke i naučne genije i droge koje su oni koristili.

Sigmund Frojd – kokain

Froje je uzimao kokain u ogromnim količinama, a uzimao ga je kako bi lečio depresiju, ali i varenje. Bio je među prvima koji je kokain preporučio kao sastavni deo lečenja od psihičkih bolesti.

Francis Kik – LSD

Čovek koji je bio deo tima koji je otkrio postojanje genetskog koda i dobitnik Nobelove nagrade priznao je kolegama da je koristio LSD dok je radio na svom senzacionalnom otkriću. Za naučnike njegovog ranga često se govori da konzumiraju LSD u manjim količinama kako bi podstakli moždane vijuge.

Sigmund Frojd Foto Profimedia

Tomas Edison – kokain

Francuski hemičar Angelo Mariani izmislio je 'Vin Mariani', vino sorte bordo u koje je stavljao listove kokaina. Etanol u vinu bi izvlačio ekstrakt kokaina iz listova u boci, pa bi vino tako postalo 'kokainski eliksir', a jedan od redovnih konzumenata tog vina bio je Tomas Edison.

Pol Erdos – amfetamini

Slavni mađarski matematičar koristio je amfetamine, a njegovi prijatelji su se brinuli, jer ih je Pol bukvalno gutao svakog dana. Jednom se kladio s prijateljem da će izdržati mesec dana bez njih i nakon 30 dana prijatelji su mu čestitali i priznali da im je drago da nije zavisnik. Pol Erdos im je rekao: "Možda nisam zavisnik, ali u ovih 30 dana ništa nisam napravio. Nisam imao nikakvih ideja".

Stiv Džobs – LSD

Džobs je dugo eksperimentisao s LSD-om i to do te mere da je jednom izjavio da je to jedna od tri najvažnije stvari koje je napravio u životu. Ne samo to, nego je bio uveren da ga ljudi u nekim stvarima ne mogu shvatiti jer ne uzimaju nikakve psihodelične droge.

Stiv Džobs Foto Profimedia

Bil Gejts – LSD

Za njega važi isto što i za Džobsa, ali Gejts nije voleo da priča toliko otvoreno o tome.

Džon C. Lili – LSD, Ketamin

Lili je bio prvi naučnik koji je uspeo da otkrije kako nastaju bol i užitak u ljudskom mozgu. Uzimao je LSD i ketamin u sklopu svojih eksperimenata, ali ih je zatim uzimao i nezavisno od njih.

Bil Gejts Foto Profimedia

Ričard Fejnman – LSD, marihuana, ketamin

Fizičar Ričard Fejnman uvek je bio oprezan s drogama, jer se bojao da bi mogle da mu utiču na mozak. Počeo je uzimati LSD, marihuanu i ketamin nakon što je upoznao Džona C. Lilija, a cilj mu je bio izazivanje halucinacija koje nije mogao imati dok je bio trezan ili bez uticaja bilo kakvih narkotika.

Kero Muliz – LSD

Zaslužan za brojna revolucionarna postignuća u biomedicini Muliz gotovo ništa nije radio ako nije prethodno uzeo LSD. U jednom je intervjuu rekao da je šezdesetih i sedamdesetih uzimao toliko LSD-a da ni sam ne može to opisati, a zatim priznao da čisto sumnja da bi bilo šta postigao u medicini da nije bilo LSD-a. Štaviše, naveo je da je uzimanje LSD-a za njega bilo važnije od školovanja.

Karl Sagan – marihuana

Slavni astrofizičar ne samo da je redovno pušio travu, već je bio među onima koji su podsticali njeno korišćenje prilikom bilo kakvog umnog ili intelektualnog rada.

(Express.hr)