Foto: Saša Urošev

Više im obrazi nisu crveni kao farbana jaja

SVETSKO PRVENSTVO U TUCANJU JAJIMA: Stevan Prodanov u velikom finalu vratio titulu u Mokrinu

MOKRIN - Najveći hrišćanski praznik u Mokrinu je protekao u svečarskoj atmosferi, ali i u neizostavnom Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim kokošijim jajima. Za 26. izdanje popularne Tucanije, vladalo je neopisivo interesovanje takmičara iz svih krajeva sveta, ali i domaćina.

Srbija
> 00:00h

Mokrinčani od Božića pa sve do Velikog petka nisu štedeli zube, kako bi našli odgovarajući kokošiji primerak, čija je ljuska kadra da izdrži nalete suparnika i titulu vrati u postojbinu najtvrđih jaja na svetu. U tome su i uspeli, nakon što je u velikom finalu, Stevan Prodanov iz Mokrina, šampion iz 2003. i 2009. godine, pobedio branioca titule Milana Mihajlovića iz Bijeljine.

Nakon priželjkivanog ishoda, više im obrazi nisu crveni poput farbanih jaja. Uz prošlogodišnji poraz, samo još tri puta se dešavalo da ih gosti potucaju usred Mokrina. To se zbilo 2000, 2001, i 2013. godine:

-Neki bi rekli da je imperija Prodanov uzvratila udarac- ushićeno je primetio Stevan i podsetio da njegov mlađi brat Dušan, otac Jefta i on sada imaju čak šest titula šampiona sveta:

-Mokrinčani uvek džentlmenski podnesu poraz, ali bi bilo suviše da se i ovoga puta tako nešto desilo. Sad se lakše diše. Mnogi su u stanju da prevrnu svoje I tuđe kokošinjce kako bi našli ko kamen jako jaje. Mi za tako nešto nemamo potrebe, jer imamo kokošku koja nosi provereno jaka jaja. Ipak, nismo smeli da se uzdamo samo u nju, pa smo tokom protekla tri meseca o zube kucnuli oko 5.000 jaja. Pokazalo se na kraju da toliki trud oca, brata i mene nije ni bio potreban. Od gomile jaja, izabrali smo baš primerak naše stare koke- poverio se Kuriru Stevan.

Zbog gubitka titule, Semberac Milan Mihajlović nije preterano žalio:

-Za mene je i ovo veliki uspeh. Drugo mesto je razlog više da čvstinu ljuske semberskih jaja , ali i sreću, okušam naredne godine. Ne znam da li su u sudaru sa Stevanom jajetom odlučile nijanse, ali je činjenica da sam imao težak put do finala. Čestitam mu na trećoj tituli, a ja ću dati sve od sebe da iduće godine godine budem još bolji- rekao nam je Milan.Mokrinčani su Vaksrs dočekali sa čak 150.000 ofarbanih jaja. Toliko ih je na Veliki petak ofarbano u ovom selu. Ona sa granitnom ljuskom, bila su u rukama takmičara iz krajeva Srbije, Evrope i Kanade.

Ivana se revanširala

U juniorskoj konkurenciji, u reprizi prošlogodišnjeg mokrinskog finala, Ivana Prodanović revanširala se za poraz Miodragu Trniću. Osim velikog pehara, dobila je i bickl.

S.U.