Foto: Beta Emil Vas Feb 2016

Porast vodostaja

U SRBIJI NARANDŽASTI METEOALARM: Stiže Đenovski ciklon, RHMZ upozorava na poplave!

BEOGRAD - Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da je zbog obilnih padavina moguć porast vodostoja na više reka kao i manja lokalna izlivanja na bujičnim vodotokovima.

Društvo
> 00:00h

"Večeras, tokom noći i sutra u većini mesta centralne i južne Srbije očekuje se od 20 do 50 milimetara kiše, lokalno i više, naročito na istoku", naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Zbog očekivanih obilnijih padavina tokom noći, izazvanih Đenovskim ciklonom koji se približava Srbiji, moguć je porast vodostaja na više reka, navode iz RHMZ.

Meteoalarm za 2. maj (Foto: RHMZ)

Na Kolubari s pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), "vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do 4. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava".

Umeren i veći porast vodostaja prognoziran je i na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama (Ibru, Skrapežu, Djetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), kao i Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

Meteoalarm za utorak 3. maj (Foto: RHMZ)

"Na bujičnim vodotokovima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja", naveo je RHMZ. Za sredu, 4. maj prognozirano je postepeno slablјenje padavina.