Foto: AP 21 Okt 2015

Istina ili podmetačina?

(VIDEO) NOVI ŠOKANTNI DETALJI O SARADNJI ASADA I ID: Sklapali tajne sporazume o bitkama u Siriji

Islamska država i režim Bašara el Asada sklapali su tajne sporazume o bitkama koje se vode u Siriji, pokazuju dokumenti koje je objavio Skaj njuz.

Planeta
> 17:24h

Prema informacijama iz dokumenata kojima raspolaže britanska TV stanica, jedan od sporazuma sklopljen je oko borbi koje su se vodile za antički grad Palmiru, a dokumenti takođe dokazuju da Islamska država regrutuje i uvežbava strane borce za napade na mete na Zapadu mnogo duže nego što se verovalo. Dokumenti otkrivaju i da su IS i sirijska vlada sklopili dogovor o trgovini nafte u zamenu za đubrivo, prenosi hrvatski portal Index.

U jednom pismu, datiranom u vreme pre nego što su sirijske snage opet zauzele Palmiru, kako navodi Skaj njuz, stoji: "Povucite svu tešku artiljeriju i protivvazdušnu obranu iz Palmire u provinciju Raku", dok u drugom stoji zahtev za prolazak kroz kontrolne tačke terorističke organizacije sve do granice sa sirijskim režimom gde bi razmenili naftu za đubrivo.

U trećem pismu vidljivo je da su se snage Bašara el Asada i IS dogovarali o evakuaciji područja pod kontrolom IS uoči napada sirijske vojske. Za Evropu svaki dogovor između ove dve strane je loš, jer Asad i IS terorišu ljude u Siriji, što dovodi do još više patnje, a zatim i do porasta broja izbeglica, smatra profesor Entoni Gliz, direktor Centra za bezbdnosne i obaveštajne studije na Univerzitetu i Bekingemu.

Takođe, upozorava on, takav dogovor može da osnaži a ne da oslabi IS. " Mi u Evropi daleko smo manje sigurni ako je ova priča istinita. Mi na Zapadu pritiskamo IS, morali bismo sve učiniti kako bi sprečili da se teroristi izmigolje", zaključi je Gliz.