Foto: Profimedia

Iz doba britanske imperije

VELIKO OTKRIĆE: Pronađena olupina broda slavnog moreplovca

Istraživači veruju da su kod Roud ajlenda na istoku američkog kontinenta pronašli ostatke Endevora, broda slavnog britanskog istraživača i moreplovca kapetana Džejmsa Kuka kojim je doplovio do Australije.

Planeta
> 14:20h

Ovu informaciju objavila je Agencija za podvodna arheološka istraživanja Roud ajlenda. Kažu da su "od 80 do 100 procenata" sigurni da je reč o brodu "Endeavour" koji je kasnije preimenovan u "Lord Sandwich".

Istraživači tvrde da se olupina broda nalazi na dnu zaliva Njuport, gde je potopljen tokom Američkog rata za nezavisnost, u bici između britanskih snaga i američkih revolucionara 1778. godine.

U najznačajnije istraživačke poduhvate Džejmsa Kuka spadaju tri glavna putovanja preko Tihog okeana tokom kojih su otkrivene i utvrđene njegove obale. Kuk je, pored ostalog, izrađivao i mape sveta.

Smatra se da je svojim istraživanjima doprineo britanskoj imperiji više nego svi ratovi koje je ona vodila u istoriji. Tokom svog trećeg putovanja na Pacifik, Kuk je 1779. ubijen u okršaju s domorocima na Havajima.

(Klix)