Foto: Wikipedia

17. godina od pogibije

POMEN U VALJEVU: Milenkova herojska krila su i danas raširena i štite nas

VALJEVO- U Valjevu je danas obeleženo 17 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je nastradao iznad Valjeva tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Srbija
> 00:00h

Vence na spomenik pilotu Milenku Pavlovića položili su članovi njegove porodice, njegovi ratni drugovi, predstavnici Grada Valjeva, opštine Osečina, Vojske Srbije, policije, Srpske pravoslavne crkve, Krušika i Udruženja boraca. Major Milan Žunjić, saborac Milenka Pavlovića iz 204. vazduhoplovne brigade, kojom je komandovao nastradali Pavlović, poručio je da njegov lik i delo ne smeju biti zaboravljeni.

„ Njegov let je trajao 12 minuta. Bio je to poslednji njegov let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu i žrtvujući svoj život za odbranu naroda svrstao se u red besmrtnih. Danas sećanje na hrabrost, nesebičnost, patrionizam i junaštvo pilota Pavlovića ne bledi. Imali smo čast i zadovoljstvo da sa njim radimo i od njega učimo. Najmanje što možemo da uradimo je da pamtimo, da se sećamo i učimo na onome što je Milenko uradio. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Njegova herojska krila su i danas raširena i štite nas“, poručio je major Žunjić.

Obeležavanju godišnjice pogibije pilota Pavlovića prisustvovao je i vazduhoplovni brigadni general Predrag Bandić, Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ.

Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Odlikovan je ordenom za hrabrost, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

Ni ove godine, kao i prethodne, iz nepoznatih razloga, izostalo je nadletanje “migovih” aviona nebom iznad Valjeva, što je bila uobičajena praksa ranijih godina.

(Radio patak/Foto. Wikipedia)