Foto: Dado Đilas

Aleksandru Vučiću opet nameću socijaliste za partnera

TAKTIKA: Rusi i Amerikanci guraju Dačića u vladu

Lider SNS planira da pozove SPS tek u finišu jer hoće da im spusti cenu i obezbedi sebi još bolju pregovaračku poziciju. SPS više neće moći da računa na onoliki broj ministarskih mesta, siguran je samo Dačić, a šanse za fotelju ima i Aleksandar Antić

Politika
> 14:16h

Ivica Dačić i njegovi socijalisti najveći su favoriti za ulazak u novu vladu Srbije, pogotovo od kada su za ovaj savez zalegle i neke od najmoćnijih država. Prema saznanjima Kurira, nekoliko uticajnih zemalja, pre svih SAD i Rusija, već uveliko lobiraju za to da lider naprednjaka obnovi partnerstvo sa SPS. Međutim, Vučić još taktizira i ne zove ih jer želi prvo da spusti cenu i smanji zahteve socijalista u novoj vladi. On želi i sebi da obezbedi još bolju pregovaračku poziciju s onima koji podržavaju ulazak SPS u vladajuću koaliciju - navodi izvor Kurira. Ivici jako ministarstvo Kako tvrdi naš sagovornik upućen u kombinatorike u vezi sa sastavljanjem vlade, socijalisti više neće moći da računaju na onoliki broj ministarskih mesta koliko su imali u prethodnoj vladi. - Ipak, očekuje se da će Ivica Dačić morati da dobije neko od jačih ministarstava. Sam Dačić je neformalno predlagao da bi mogao uspešno da vodi resor odbrane. Očekuje se da će Vučić u samom finišu pregovora ipak pozvati SPS u novu vladu i da će im dati skromniju ponudu od one koju im je dao prošli put. A u Nemanjinoj bi se moglo naći mesto i za Aleksandra Antića. Dačić to neće moći da odbije - objašnjava naš izvor. Prema našim saznanjima, ulazak SPS u vladu skopčan je i sa predsedničkim izborima, koji će biti održani sledeće godine i na kojima će se gotovo sigurno kandidovati i Dačić. - Mnogo je lakše voditi predizobrnu kampanju ukoliko si stranka na vlasti - ukazuje sagovornik Kurira.

Stari - novi partneri. Aleksandar Vučić i Aleksandar Antić
Lider socijalista za naš list kaže da ne zna ništa o lobiranju stranaca za SPS u vlasti. - Nismo razgovarali o učešću SPS u vladi. Moj stav je poznat. Odazvaćemo se pozivu ako do njega dođe i smatram da bi nastavak naše saradnje bio koristan za Srbiju. Nisam čuo da iko sa strane utiče na to, niti je to potrebno - naglašava Dačić. Socijalistima naruku ide i žustra postizborna borba za cenzuse posle koje je lider SNS i mandatar Aleksandar Vučić znatno suzio listu potencijalnih partnera. - S tim ljudima, koji su pokazali da nemaju poštovanja prema državi, sa njima ne želim ništa da imam - poručio je posle ponovljenih izbora Vučić liderima koalicija koje su okupili DSS, Dveri, SDS, LDP, DS i Dosta je bilo. U istom tonu naprednjaci i njihovi partneri nastavili su i juče, pa je potpredsednik SNS Nebojša Stefanović rekao da su lideri tri opozicione partije „potpuni prevaranti“, čiji je jedini cilj bio da se domognu fotelje i plate u Skupštini Srbije. Lider PS Aleksandar Vulin izjavio je da „nijedan ambasador i niko sa strane neće moći da napravi nekakvu političku grupaciju koja će vladati Srbijom bez volje građana“.
Spoljni igrači Profesor FPN Zoran Stojiljković ne odbacuje mogućnost da stranci proguraju SPS u vladu. - Socijalisti su se pokazali kao pouzdan partner, oni su nešto provereno, a imaju i dobre kontakte sa strancima. Nije novina da prilikom sastavljanja vlade u Srbiji veliku ulogu igraju ti takozvani spoljni veto igrači, pa bi i sada to mogao da bude slučaj - kaže Stojiljković. Dodaje da je i Vučić eksplicitno rekao koga sigurno neće zvati u vladu. - A ko mu onda ostaje? Osim manjina, jedino još socijalisti. Zvaće on njih verovatno u finišu pregovora - kaže Stojiljković. Komentar lidera SNS Aleksandra Vučića nismo dobili do zaključenja broja. Inače, predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je da konkretni razgovori sa SNS o koaliciji još nisu počeli, a da ih očekuje početkom sledeće nedelje.

Zoran Babić TRAŽI MESTO MINISTRA SAOBRAĆAJA Zoran Babić je, kao što smo već objavili, najviše zainteresovan da bude ministar saobraćaja u novoj vladi, a najveću podršku za to, prema našim saznanjima, ima od najuticajnih naprednjaka Nebojše Stefanovića i Bratislava Gašića. - Babiću je već predloženo da pre nego što uđe u vladu prvo vodi neku od velikih državnih firmi iz oblasti saobraćaja, ali oni koji protežiraju Babića uporno traže ministarsko mesto za njega. Oni veruju da je Babić dobro radio posao šefa poslaničke grupe i da je zaslužio da napreduje - otkriva naš sagovornik.

Porasli apetiti MAJA PREMIJERKA VOJVODINE Posle apsolutne pobede SNS na izborima u Vojvodini Maja Gojković sebe vidi kao jedinog kandidata svoje stranke za premijera Vojvodine. - I pored toga što na ovo mesto pikiraju i Igor Mirović, ali i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, Maja veruje da ona može mnogo bolje i uspešnije da vodi pokrajinu i navodi da i dalje ima veliki uticaj u Vojvodini. Ona više ne želi da vodi Skupštinu Srbije, a na to mesto lako bi mogao da dođe takođe vojvođanski kadar Goran Knežević - objašnjava izvor Kurira.

Čeka poziv ZORANA NEĆE DA SMARA VUČIĆA Zorana Mihajlović je možda jedini bivši ministar koji od premijera Vučića neće tražiti funkciju u novoj vladi jer smatra da Vučić sam mora da odluči ko će biti u njoj. - Međutim, ona očekuje da će joj Vučić dodeliti jedan od značajnih resora jer smatra da je to zaslužila kako rezultatima u infrastrukturi tako i učešćem u kampanji. Zorana u novoj vladi želi i dalje da vodi Koordinacioni centar za rodnu ravnopravnosti i da nastavi da se bori za veća prava žena, kao i da dobije i funkciju prvog potpredsednika vlade Srbije - otkriva izvor Kurira.