Foto: Reuters 17 Sep 2015

Sudbina

SEĆATE LI SE SIRIJCA KOGA JE SAPLELA SNIMATELJKA: Ceo život mu se iz korena promenio!

Početkom septembra prošle godine, svet je ostao zgrožen potezom mađarske snimateljke koja je saplela sirijskog izbeglicu dok je u rukama nosio sina.

Planeta
> 00:18h

Tako su svi čuli za Osamu Abdula Mohsena kome se zahvaljujući tom događaju život preokrenuo. Ubrzo mu je stigla neverovatna ponuda iz Španije da trenira jedan lokalni klub.

Foto: AP

Mohsen je proslavljeni sirijski fudbalski trener koji je zajedno sa svojom porodicom pobegao iz sirijskog grada Deir ez-Zoa i preko Turske stigao do Mađarske gde ga je Petra Laslo udarila nogom nakon što je pokušao da pobegne iz izbegličkog kampa. Španci su mu ponudili posao, ali i dom na periferiji Madrida. On je ovu ponudu, naravno, prihvatio. Osama danas živi sa svojim sinovima - Zaidom (8) i Muhamedom (17).

Međutim, iako su svuda po njihovom stanu rasute uspomene iz fudbalskog sveta koje su sobom doneli iz Sirije, Mohsen kaže da se još uvek nisu u potpunosti smestili.

"Moram da se opustim, umoran sam", kaže on i dodaje da dnevno ima zakazana i po tri intervjua jer je postao svojevrsna zvezda.

Foto: Reuters

Ipak, Mohsenu medijska pažnja nije pomogla da se sjedini sa ostatkom svoje porodice, iako je podneo sve papire koji su bili neophodni kako bi aplicirali za vize.

Njegova supruga i još dvoje dece smešteni su u Mersinu na jugu Turske. On je sa svoja dva sina uspeo da se skući u Španiji, ali nedostaju još tri člana porodice.

Foto: Reuters

Iako je Mohsen zahvalan na svom novom životu, ne može da izbegne činjenicu da se trenutno nalazi u privremenom smeštaju. "Stan je lep, ali je ukrašen sitnicama i uspomenama drugih ljudi", kaže on. Mohsen se i dalje muči sa španskim jezikom.

Foto: Reuters

Ipak, deca su mu se dobro snašla u školi, pa mi njemu pomažu u učenju jezika. Uprkos svim jezičkim poteškoćama, Mohsen svoju budućnost vidi u Španiji. Ljubav prema fudbalu im je uteha dok čekaju vesti o ostatku porodice. Muhamed igra fudbal u lokalnom timu, dok je Zaid išao do stadiona Real Madrida kako bi se rukovao sa Kristijanom Ronaldom.

Foto: Reuters

(Dejli mejl)