Foto: Profimedia

Obeležja klasičnog otomanskog stila

NEVEROVATAN USPEH I OGROMNA POČAST UMEĆU: Princ Čarls čestitao na otvaranju džamije Ferhadija

Princ od Velsa čestitao je danas na otvaranju džamije Ferhadija u Banjaluci, ocenivši da je ponovna izgradnja snažan pokazatelj kako zajednice razdvojene varvarstvom i patnjom mogu jedna drugu podržati na dugom putu prema pomirenju.

Bosna i Hercegovina
> 18:38h

"To je neverovatan uspeh i ogromna počast umeću, predanosti i beskrajnom strpljenju svih onih koji su doprineli procesu neumorne restauracije", navodi se u poruci princa Ccarlsa, prenosi Fena. Prema njegovim rečima, vekovima je ta istorijska građevina bila jedan od najvažnijih primera islamske arhitekture u Evropi.

Njena obeležja klasičnog otomanskog stila, zasnovana na bezvremenskim, univerzalnim proporcijama prostora i geometrije, služila su kao stalan podsetnik trajnog kulturološkog dijaloga između islama i hrišćanstva. Brutalno uništenje džamije Ferhadija 1993. godine bio je tragičan primer šta se može desiti kada se zajednice namerno ohrabruju da zaborave svoje zajedničko naslijeđe i da se, umesto toga, fokusiraju na razlike među sobom. Ipak, ponovna izgradnja je izuzetan i snažan pokazatelj kako zajednice, koje su neviđenim varvarstvom i patnjom bile razdvojene jedna od druge, mogu jedna drugu podržati na dugom putu prema pomirenju.

"Pozdravljam sve koji su imali hrabrosti da podrže ovaj plemeniti poduhvat i neka svevišnji Bog blagoslovi ovo mesto i sve njegove ljude", navedeno je u poruci princa od Velsa, a saopšteno iz Britanske ambasade u BiH. Ferhat-pašina džamija u Banjaluci poznatija kao Ferhadija, zvanično je otvorena danas simboličnim presecanjem vrpce na isti dan kada je minirana pre 23 godine. Radovi na obnovi počeli su pre 15 godina.