Foto: Profimedia

Pažnja

VAŠE TELO VAS UPOZORAVA: Ovih 5 signala vam mogu spasiti život, prepoznajte ih na vreme!

Naše telo je savršena i neverovatna mašina na koju utiču naš način ishrane, dnevna rutina i način života. Telo nam često šalje izvesne poruke kako bi nam pokazalo u kakvom je stanju naš organizam.

Život
> 00:00h

Ovih pet signala morate naučiti da prepoznate jer vam mogu spasiti život:

Mokraća

Mnoge stvari o vašem organizmu možete saznati na osnovu mokraće. Evo koji faktori mokraće mogu da vam ukažu na zdravstveno stanje vašeg organizma:

Boja

Po boji mokraće možete ustanoviti koliko je vaše telo hidrirano. Svetla i providna mokraća ukazuje na dobru hidriranost dok tamnija ukazuje na dehidraciju i loš rad bubrega.

Često mokrenje

Često mokrenje može ukazati na razna stanja, kao npr. da unosite previše alkohola ili kafe, ali i na dijabetes ili trudnoću. Kegelove vežbe mogu pomoći da umanjite frekventnost mokrenja.

Miris

Miris mokraće zavisi od toga šta jedemo, a klasičan primer toga jeste asparagus koji daje mokraći intenzivan miris. Ukoliko mokraća nije tamna, nema potrebe da se brinete zbog njenog mirisa.

Krv u mokraći

Krv u mokraći je zabrinjavajuć znak koji ukazuje na bolesti urinarnog trakta ili bolesti bubrega. Jedan od glavnih uzroka krvi u mokraći jeste kamen u bubregu koji prolazi kroz uretru i oštećuje sluzokožu. Ukoliko primetite ovaj znak, odmah posetite lekara.

Zubi

Pored toga što treba redovno da kontrolišete zube i desni tako što ćete s vremena na vreme posećivati zubara, na osnovu zuba možete saznati neke stvari o vašem telu. Promene u usnoj šupljini mogu biti neki od prvih pokazatelja bolesti koje pogađaju srce, pluća, gastrointestinalni trakt ili druge delove tela. Ne ignorišite promene na zubima i desnima već potražite pomoć stručnjaka.

Zapaljenje i krvarenje desni

Ukoliko su desni upaljene i krvare kada perete zube, velika je šansa da bolujete od neke bolesti desni ili dijabetesa.

Zapravo, studije su pokazale da ljudi koji boluju od dijabetesa imaju veće šanse da razviju bolesti desni.

Bolesti desni nastaju usled bakterijske infekcije. Desni su veoma osetljive na bakterije i mikroorganizme u usnoj šupljini. Studije su pokazale da pravilna higijena može samo da smanji šanse od obolevanja desni.

Ispucali zubi

Ispucali zubi su nepobitan znak starenja, mada mogu biti i znak kiselinskog refluksa. Kod kiselinskog refluksa, kiselina iz stomaka se vraća u ezofagus i javljaju se simptomi gorušice.

Hronični kiselinski refluks može oštetiti enamel zuba i zube uopšte zbog čega oni mogu lakše da puknu.

Hronične rane u ustima

Potpuno je normalno imati s vremena na vreme ranicu u ustima, naročito ako grickate usne. Međutim, ako ove rane ne nestanu za dve nedelje, trebalo bi da posetite zubara. U najvećem broju slučajeva to nije ništa ozbiljno, ali može da se desi da se pojavio rak u usnoj šupljini.

Studije su pokazale da je svake godine sve više onih koji obolevaju od raka usne šupljine, a naročito pušača. Veliki problem je što je stopa preživljavanja ovog raka veoma mala. Zato je važno da redovno proveravate svoja usta i da detektujete potencijalni rak u što ranijem stadijumu.

Povlačenje desni i labavost zuba

Verovali ili ne, zubar može prvi primetiti znake osteoporoze. Povlačenje desni, labavost i ispadanje zuba su neki od prvih znakova osteoporoze, bolesti koja najčešće pogađa žene iznad 50. godine.

Naslage i bolne desni

Da li znate da su naslage koje se nagomilavaju na vašim zubima iste kao one koje mogu da uzrokuju srčani ili moždani udar? Studije su pokazale da je zapaljenje desni jedan od najčešćih uzroka srčanih bolesti. Bakterije iz usta mogu ući u krvotok i formirati trombove i blokirati arterije.

Zubar će moći da prepozna infekciju na vreme i spreči nakupljanje naslaga.

Težina

Gojenje i mršavljenje su nešto što se dešava svima i zavise uglavnom od ishrane, načina života i stresa. Međutim, naglo gojenje ili mršavljenje nikako ne smete ignorisati.

Ukoliko se puno ugojite ili smršate u kratkom vremenskom periodu, to može ukazivati na neravnotežu hormona i probleme sa štitnom žlezdom, pa čak i na probleme sa srcem i bubrezima.

Koža

Koža je najveći organ našeg tela koji je svakodnevno izložen različitim uticajima. Zato je jako važno da pratite promene koje se dešavaju na površini kože. Nakon tuširanja i pre nanošenja kreme obavezno pregledajte svoje telo ne biste li pronašli neke znakove na koži.

Ukoliko primetite neke značajne promene u boji, izrasline, fleke ili tamne mladeže, što pre posetite svog dermatologa i ispitajte to. Na ovaj način možete sprečiti brojne bolesti, uključujući i melanom.

Nokti

Nokti mogu predstavljati ukras na rukama, ali njihova funkcija je i dalje veoma važna. Postoje promene na noktima koje mogu ukazati na različite bolesti.

Bledi nokti

Promene u sjaju noktiju mogu ukazivati na neku manju povredu nokta ili povredu tkiva ispod nokta. Međutim, bledi nokti mogu ukazati na anemiju i nedostatak crvenih krvnih ćelija u krvi što znači da bi trebalo da proverite krvnu sliku.

Anemiju uzrokuje nedostatak gvožđa u organizmu, te je jako važno da u svoju ishranu uključite namirnice bogate gvožđem kao što su lisnato povrće, cvekla i leguminoze.

Izlistali, tanki i razdvojeni nokti

Iako tanki i izlistali nokti mogu biti posledica genetike ili nedostatka kalcijuma, takve promene se mogu povezati i sa nepravilnim radom štitne žlezde. Ova žlezda se nalazi u vratu i reguliše metabolizam i rast organizma. Premalo lučenja hormona može dovesti do preteranog gubitka kose, istanjivanja noktiju koji postaju ispucali i sporo rastu. Ukoliko primetite ovakve promene, posetite lekara što pre i izvadite krv kako biste ustanovili šta nije u redu s vašim organizmom.

Žuti i zadebljali nokti

Zadebljanje noktiju se obično dešava na nožnim prstima i obično je propraćeno žutom bojom. Ove promene su tipične za gljivične bolesti koje se obično rašire po celoj površini nokta.

Klasične kreme obično nisu efikasne jer je to bolest koja se razvija ispod nokta. Ako želite da rešite ovaj problem, najbolje je da potražite savet lekara koji će vam preporučiti adekvatne pilule protiv gljivica.

Bele linije na noktima

Horizontalne bele linije duž nokta koje se javljaju na prstima ruke se nazivaju Muerkeove linije i mogu ukazivati na nedostatak nekog proteina ili nutrijenta, ali i na bolesti bubrega ili jetre.

Ukoliko primetite ove promene, najbolje je da počnete da unosite više proteina, a ako ni to ne pomogne, obratite se lekaru.

Pomodreli nokti

Modra boja noktiju ispod površine ukazuje na nedostatak kiseonika u organizmu. Do toga može doći usled neke bolesti respiratornog trakta ili kardiovaskularnog sistema. Do modrenja noktiju može doći i usled loše cirkulacije ili izlaganja veoma niskim temperaturama. U svakom slučaju, posetite lekara ukoliko uočite ovaj znak.