Foto: Youtube/Printscreen

Izveštavao sa kongresa

VREĐAO DOSTOJANSTVO ZEMLJE: Severna Koreja proterala britanskog novinara

Novinar britanske stanice BBC, uhapšen u petak, biće proteran iz Severne Koreje zbog navodnog vređanja dostojanstva te zemlje.

Planeta
> 00:00h

Američka agencija naovodi da su vlasti Severne Koreje pozvale veći broj stranih medija da prate Kongres vladajuće Radničke partije, inače prvi u poslednjih 36 godina.

Novinar Rupert Vingfild Hejz je trbalo da otputuje u petak nakon što je pratio grupu lauerata Nobelove nagrade na putu po Severnoj Koreji, ali je na aerodromu priveden i saslušan. Generalni sekretar severnokorejskog Nacionalnog komiteta za mir rekao je da je novinar u svojim izveštajima izvrtao činjenice i "pisao loše o sistemu i rukovodstvu zemlje".

Kongres u Pjongjangu, Foto: AP

On je dodao da je Vigfild Hejz napisao izvinjenje, ali da će danas biti proteran i da mu više nikad neće biti dozvoljen ulazak u zemlju. BBC je saopštio da je Vigfild Hejz priveden zajedno sa producentom Marijom Birn i kamermanom Metjuom Godardom i da su svi odvedeni na aerodrom u Pjongjangu.

U prestonici Severne Koreje nalazi se oko 100 stranih novinara povodom Kongresa, ali da oni zapravo nemaju mogućnost da prate izlaganja delegata, već da ih vlasti vode u obilazak odabranih lokacija po gradu i okolini.