Foto: Profimedia

Odluka

MNOGI POZDRAVILI OVU ODLUKU: MUP Crne Gore ukinuo Ravnogorski pokret

Rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova Duško Marković zabranio je rad nevladine organizacije Ravnogorski pokret, jer je njeno delovanje suprotno Ustavu Crne Gore, saopšteno je danas iz MUP-a.

Crna Gora
> 12:14h

Ravnogorski pokret registrovan je u MUP-u 18. aprila ove godine, a Marković je u obrazloženju naveo da je rešenje o upisu doneto bez saznanja rukovodilaca MUP-a.

On ukazuje i na činjenicu da je saznanje da je Ravnogorski pokret registrovan izazvalo oštre reakcije dela javnosti i inicijativu da se njegov rad zabrani. Marković je u rešenju naveo da je delovanje ovog Pokreta suprotno Ustavu, jer "zastupa i zagovara ideologiju koja predstavlja opasnost po nezavisnost, suverenost i ustavno uređenje Crne Gore, što izaziva opasnost po javni mir, javni poredak i javni moral".

"S obzirom na sve navedeno, te na dužnost da se zaštiti javni interes jer bi postojanje i delovanje ove organizacije pričinilo društveno štetne posledice, potpredsednik Vlade i rukovodilac MUP-a je doneo pomenuto Rešenje o ukidanju Rešenja kojim je u Registar nevladinih udruženja upisan Ravnogorski pokret", piše u saopštenju MUP-a.

Zabranu rada Ravnogorskog pokreta formalno je pokrenula nevladina Građanska alijansa (GA) koja smatra da je reč o "nacionalističkom pokretu koji promoviše nacionalnu mržnju, zastupa ideologiju koja je tokom Drugog svetskog rata pobila hiljade nevinih i koju je kao takvu država proglasila fašističkom, i da je ta presuda i dalje pravosnažna".

"Kako država Crna Gora nije abolirala niti lustrirala četnički pokret, njihova registracija tj. njihovo delovanje je suprotno Ustavu Crne Gore pa u skladu sa tim podnosimo ovu inicijativu", navedeno je u zahtevu Građanske alijanse o zabrani rada Ravnogorskog pokreta.