Foto: Profimedia

Presekli se

ZAMRZLA IM SE OPREMA: Antivirusni program prekinuo hirurge usred zahvata na srcu!

Američki lekari koji su u radili kateterizaciju srca na jednom pacijentu, presekli su se kao retko kada u karijeri kada im se usred zahvata 'zamrzla' oprema jer se aktivirao antivirusni program na personalnom računaru.

Tech
> 04:20h

Lekari su se služili opremom "Merge Hemo", kompleksnim medicinskim uređajem koji pomaže pri nadgledanju uvođenja katetera kroz periferne arterije ili vene do srčanih šupljina i koronarnih arterija.

Jedna od komponenti aparata preko serijskog porta na monitor šalje zabeležene podatke iz katetera, ali je lekarima nažalost tog dana aplikacija, baš kao što to i mnoge druge čine na operativnim sistemima, iznenada otkazala.

Foto:Profimedia

Uzrok je bila aktivacija antivirusnog programa, koji je bio podešen tako da svakoga sata proverava datoteke na računaru.

Srećom, lekari su brzo reagovali i ponovno pokrenuli računar, te su postupak na pacijentu nastavili bez posledica po njegovo srce.

Ceo slučaj prijavljen je proizvođaču opreme, ali i nedavno opisan na stranicama američke Agencije za hranu i lekove. Sva je sreća pa nije bilo potrebno ažuriranje Vindousa.

(rt.com)