Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Sezona ekskurzija

MUP UPOZORAVA DIREKTORE ŠKOLA: Obavezne kontrole autobusa i vozača zbog ekskurzija

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorilo je danas da su obavezne kontrole autobusa koje prevoze đake na ekskurzije istakavši da je prošle godine iz saobraćaja isključeno 13 autobusa zbog tehničke neispravnosti i deset vozača zbog alkoholisanosti i umora.

Društvo
> 00:00h

Uprava saobraćajne policije je podsetila direktore škola da blagovremeno "najkasnije 48 sati pre otpočinjanja ekskurzije, obaveste nadležnu organizacionu jedinicu MUP-a o planiranim ekskurzijama, a naročito o prevozniku, mestu i vremenu polaska učenika i broju angažovanih autobusa".

To je neophodno uraditi kako bi policijski službenici saobraćajne policije mogli da isplaniraju i realizuju kontrolu vozila i vozača pre otpočinjanja prevoza", objašnjava se u saopštenju.

Prilikom kontrole autobusa i vozača, vrši se kontrola posedovanja dokumentacije za vozila i vozače, tehničke ispravnosti autobusa, alkoholisanosti vozača, kao i poštovanja propisa o radnom vremenu vozača i korišćenju propisanih odmora i pauza.

Prošle godine saobraćajna policija je pregledala više od 14.000 autobusa koji su prevozili učenike na ekskurzije i iz saobraćaja isključila 13 autobusa zbog tehničke neispravnosti i deset vozača zbog psihofizičkog stanja (alkoholisanosti, odnosno umora), dodao je MUP.