Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Sramotna odluka suda

LINTA: Presuda Merčepu je uvreda za žrtve i njihove porodice

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas kao ponižavajuće sramotnu presudu zagrebačkog Županijskog suda, kojom je ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep osuđen na pet i po godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima.

Hrvatska
> 09:58h

Presuda predstavlja vređanje žrtava i njihovih porodica i ruganje istini i pravdi. U logoru na Pakračkoj poljani ubijeno je, prema podacima udruženja Veritas, oko 300 Srba koji su dovođeni sa šireg područja Slavonije, ali i iz Zagreba, gde su mučeni, a zatim likvidirani, naveo je Linta u izjavi za javnost.

Tomislav Mercep, Foto: Printscreen

Ova presuda, smatra on, još je jedan dokaz da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i pristrasno i da krši međunarodne obaveze vezano za kažnjavanje ratnih zločina. Još jednom je potvrđena činjenica da hrvatski sudovi u suđenjima za ratne zločine koriste dvostruke aršine: daleko strože za Srbe, a mnogo blaže za Hrvate, naveo je Linta.

On je apelovao na evropskog komesara za pravosuđe Veru Jurovu da zahteva od Vlade Hrvatske da ispuni svoje preuzete obaveze iz Ugovora o pristupanju iz 2011. godine, koji se odnose za kažnjavanje naredbodavaca i počinioca zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima.

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja ne kažnjava ratne zločince iz reda sopstvenog naroda u skladu sa načelima pravde i istine. Time Hrvatska daje podstrek ostalim potencijalnim zločincima da se isplati činiti zločin što predstavlja uvod u nestabilnost u regionu i šire, rekao je Linta.

Pored toga, ocenio je Linta, Hrvatska postaje negativan primjer svima u Evropi koji bi svoje pogrešne političke ciljeve o etničkim čistim državama hteli da ostvaruju ratom, nasiljem i ubistvima nedužnih ljudi.