Foto: Reuters

Beluči pao u rimu

NEVEROVATAN ŠOK ZA NOVAKA, A ONDA OBRT: Đoković odigrao najčudniji meč u karijeri i stigao do Nadala

Prvi reket sveta Novak Đoković pobedio je Brazilca Tomaša Belučija u meču trećeg kola turnira Masters serije u Rimu - 0:6, 6:3, 6:2.

Tenis
> 00:00h

Đoković će se sutra oko 15.30 u četvrtfinalu sastati sa Rafaelom Nadalom, koji je ranije danas, takođe posle preokreta, savladao Australijanca Nika Kirjosa.

I u prvom ovogodišnjem nastupu u Rimu branilac titule se namučio (protiv Stefana Robera), ali to je bilo ništa naspram golgote koju je prošao na početku duela sa Belučijem, 37. igračem sveta. Brazilac je za 24 minuta dobio prvi set 6:0! To je Novaku bio prvi put posle četiri godine da izgubi set "sa nulom". Đoković nije ličio na sebe, ređale su se njegove greške (napravio ih je 16), pa je takav šokantan epilog tog dela igre bio zaslužen. A onda, kako je odmicalo vreme tokom drugog seta, prvi reket sveta je hvatao ritam. Prvi brejk na meču napravio je za 4:2 i drugi set bez problema priveo kraju - 6:3. Đoković je servis rivalu oduzeo i na startu trećeg seta i tada je postalo jasno da će ipak favorit u četvrtfinale. Kasnije je napravio još jedan brejk za 5:2 i to je bio kraj za Belučija. Bio je to njihov šesti okršaj i šesti trijumf srpskog tenisera, a treći u Rimu. Đoković je danas osmi put u karijeri izgubio set bez dobijenog gema i peti put dobio meč. Za plasman u polufinale sutra će se boriti dvojica tenisera sa najviše trofeja u Rimu - Nadal ih ima sedam, a Đoković četiri. Novak je osvajao tu titulu prethodne dve godine, kao i 2008. i 2011. Biće to njihov 49. duel Đokovića i Nadala, a Srbin vodi 25:23 u pobedama.

TOK MEČA:

Treći set:

5:2 - BREJK! Najbolji svetski teniser slomio je rivala - napravio je drugi brejk u ovom setu, a treći na meču i došao na korak od pobede.

4:2 - Nije bilo prijatno srpskom teniseru na 15:30, ali kako je i navikao navijače, kad je bilo najpotrebnije, dodao je gas i osvojio naredna tri poena.

3:2 - Kao i Novak malopre, sada je Beluči na 40:30 odlično odservirao.

3:1 - Beluči je došao do 40:30, ali to je bio njegov maksimum u ovom gemu. Novak je dobrim servisom stavio tačku.

2:1 - Beluči se ne predaje. Uzeo je gem, ali i dalje ima brejk zaostatka.

2:0 - Đoković je sve bolji. U ovom gemu nije izgubio ni poen.

1:0 - BREJK! Đoković grabi ka pobedi! Na startu trećeg seta napravio je brejk. Bio je to neizvestan gem, a na brejk lopti usledila je duga razmena udaraca, koja je završena geškom Belučija.

Drugi set:

6:3 - Đoković se probudio i dobio drugi set. Bolje je servirao, rapidno smanjio broj grešaka... Sa takvom igrom Beluči ne može da mu parira, pa je Srbin zasluženo došao do izjednačenja.

5:3 - Uspeo je 37. igrač sveta da prekine seriju od tri uzastopna gema rivala i ostane u drugom setu.

5:2 - Brejk iz prethodnog gema je potvrđen.

4:2 - BREJK! Novak konačno uspeva da oduzme servis protivniku!

3:2 - Novak polako hvata ritam bar na svoj servis. Odservirao je i prvi as...

2:2 - Beluči ne posustaje. Prepustio je rivalu jedan poen.

2:1 - Najbolji teniser sveta dobio je drugi gem, a prvi bez izgubljenog poena.

1:1 - Beluči je imao četiri servis vinera, pa nije imao problema da stigne do izjednačenja.

1:0 - KONAČNO! Posle 32 minuta Đoković je osvojio prvi gem! Kada se konačno "upisao", podigao je ruke visoko i dobio ovacije sa tribina. I sada se Novak namučio, realizovao je tek četvrtu priliku za 1:0.

Prvi set:

0:6 - Da li je ovo moguće?! Beluči je bez problema dobio i šesti gem i za 24 minuta priveo set kraju. Novak je u ovih šest gemova napravio čak 16 grešaka. Prvi put posle četiri godine izgubio je set sa nulom.

0:5 - BREJK! Prvi reket sveta je prvi put na meču došao do gem lopte, ali tu šansu da se "upiše" nije iskoristio, pa je u nastavku pretrpeo treći brejk!

0:4 - Novak je dobio prva dva poena u gemu, ali je onda Beluči vezao četiri. Zanimljivo, Brazilac nije napravio još nijedan viner. I nije morao, jer Đoković ide iz greške u grešku.

19:57 - O čemu je Beker razmišlja?

0:3 - BREJK! Neverovatno! Đoković već drugi put gubi svoj servis, ovaj put ni poen nije uzeo. Od dosadašnjih 13 poena na meču, srpski teniser je osvojio samo jedan! Beluči je u seriji od devet uzastopnih poena.

0:2 - Beluči je potvrdio brejk bez izgubljenog poena.

0:1 - BREJK! Novak je loše počeo. Napravio je četiri greške i Brazilac je napravio brejk. Beluči je imao 0:30, zatim i 15:40, a onda je Đoković lopticu poslao u aut.

Đoković je prošle godine osvojio trofej u Rimu pobedom nad Federerom u finalu - 6:4, 6:3.

Novak se zagrevao pred polazak na centralni teren.

Đoković se namučio sa kvalifikantom Roberom. Evo najzanimljivijih detalja sa tog meča.