Foto: AP

Uspostavljena tehnička gotovost broda

PONOS RUSKE MORNARICE OTISNUO SE NA MORE Nuklearna krstarica Petar Veliki zaplovio posle dve godine!

Teška nuklearna raketna krstarica „Petar Veliki“, admiralski brod Severne flote, prvi put je isplovio nakon dve godine, saopštila je pres-služba flote.

Planeta
> 00:00h

Ovo je prva plovidba raketne krstarice nakon uspostavljanja tehničke gotovosti broda.

Posada "Petra Velikog" ispunila je sve kompleksne zadatke osnovne pripreme, izvršila je proveru gotovosti oružja i tehničke opreme broda za dejstva na moru“, naveli su u pres-službi.

U oblasti Severomorska već su počele vojne vežbe u kojima učestvuju mornari „Petra Velikog“ i tankera „Sergej Osipov“.

Posade su održale zajedničku obuku za popunjavanje zaliha na sidrištu. Osim toga, „Petar Veliki“ trebalo bi da napusti bazu u pratnji pet priobalnih i morskih minolovaca.

"Posada teške raketne krstarice će u narednim danima odraditi organizaciju službe i izvršiti proveru oružja i tehničkih sredstava u Barencovom moru. Na brodu će biti održana obuka za spasavanje u plovidbi i na sidrištu, za prihvat helikoptera i za protivbrodnu i protivvazdušnu odbranu“, navodi se u saopštenju. U floti su naglasili da će ta plovidba "Petra Velikog“ postati prva pomorska praksa za vojnike redovne vojske i profesionalce koji su stupili u vojnu službu 2015. i 2016. godine.

"Petar Veliki“ je najveća na svetu ratna krstarica na nuklearni pogon koja nije nosač aviona. U sastavu njenog naoružanja su protivbrodne rakete „granit“ i raketni sistem "Fort“ (morski analog S-300). Predviđeno je da se od 2019. do 2022. godine "Petar Veliki“ podvrgne modernizaciji u sklopu koje će dobiti najnovije naoružanje, uključujući i supersonične rakete „cirkon“.

(Sputnik)