Foto: Profimedia

Tukli koga su stigli

(UZNEMIRUJUĆE) NEVEROVATNO NASILJE: Snimci brutalnosti kenijske policije zgrozili svet

Šef kenijske policije naredio je internu istragu pošto su objavljene fotografije na kojima se vide policajci kako brutalno tuku demonstrante.

Planeta
> 00:00h

Dve naročito šokantne fotografije prikazuju policajca dok šutira demonstranta koji leži i nakon toga kako se sprema da ga zgazi dok mu je glava na ivičnjaku.

Foto: Profimedia

Osim toga, objavljen je i snimak na kojem se vidi kako isti muškarac beži od policije i pada, nakon čega ga trojica policajaca šutiraju i udaraju pendrecima dok leži.

Prema nepotvrđenim informacijama u lokalnim medijima, taj muškarac je kasnije preminuo od povreda, navodi „Gardijan“. Taj list piše da je policija ispalila suzavac i koristila nasilje kako bi sprečila demonstrante da krenu ka Izbornoj komisiji u Najrobiju. Demonstranti zahtevaju da se ta komisija raspusti, a neki su bacali kamenice na policiju.

Foto: AP

Policijski general Jozef Bone navodi da "osuđuje bezakonje demonstranata u javnosti“.

"Pokrenuta je interna istraga koja će utvrditi da li je bilo koji policajac prekršio zakon tokom reagovanja na nerede“, kaže Bone.

Foto: Beta

Nekoliko stotina demonstranata želelo je da dođe do kancelarija Izborne komisije, u čemu su ih sprečili policajci u oklopima za nerede.

Foto: Reuters

"Policajci koji su narušili prava građana svojom brutalnošću moraju da se suoče s disciplinskim postupkom i kriminalnim gonjenjem“, navodi Isak Okero, predsednik Pravnog društva Kenije. Takođe, on osuđuje napade na „očigledno nesvesnog i nenaoružanog čoveka“.

Foto: Reuters

Bivši premijer Raila Odinga optužio je Izbornu komisiju za naklonost prema aktuelnom predsedniku Uhuru Kenijati i tražio da se novi članovi komisije izaberu pre izbora u avgustu 2017.

Foto: Reuters

Kenijata je Odingu pobedio 2013. za 800.000 glasova. Međutim, Odinga i NVO optužuju izbornu komisiju za niz neragularnosti koje su dovele do tog rezultata.