Foto: Marina Lopičić

Predsednik Priredne komore Srbije

Čadež: Biće posla za mlade ako prilagodimo obrazovni sistem potrebama privrede

BEČ - Predsednik Priredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas u Beču da u Srbiji oko 150.000 mladih između 15 i 24 godine nema posao, i ukazao da je, u cilju rešavanja tog problema, neophodno prilagoditi obrazovni sistem aktuelnom dobu i potrebama.

InfoBiz
> 11:04h

On je, u obraćanju na konferenciji €žAlijansa za stručno obrazovanje na zapadnom Balkanu€œ, rekao da su sve zemlje regiona imale jedan sistem obrazovanja koji je bio stvoren za državu koja više ne postoji, što važi i za ekonomske strukture i politički sistem.

Zato je, kako je naglasio, važno prilagoditi obrazovni sistem novim potrebama privrede, ali i imati razumevanje javnog i privatnog sektora. Kompanije moraju da znaju šta ih očekuje i koja im je uloga, a javni i privatni sektor, smatra Ccadez, moraju biti partneri. On je, u svom izlaganju, ukazao na primer jedne velike nemačke kompanije na severu Srbije, koja je prinuđena da redovno uvozi radnu snagu iz inostranstva, jer nema kvalifikovane radnike u mestu u kojem radi, iako je nezaposlenost, posebno mladih, u tom gradu visoka.

Čadež je ukazao da je u Srbiji više od 150.000 mladih između 15 i 24 godine nezaposleno, ali i izvan obrazovnog sistema, što je zabrinjavajući podatak. On je konstatovao da region mora raditi na pružanju perspektive mladima, a da je to moguće kroz obrazovanje.

Iako će, na Samitu o zapadnom Balkanu u Parizu, povezanost ponovo biti glavna tema, prema njegovim rečima, veoma je bitno da se ne zaboravi i pitanje kvalifikacija, te je neophodno razgovarati o stručnom obrazovanju, ali i standardizaciji kvalifikacija. „Ako imate autoputeve, a nemate poslovnu zajednicu koja bi ih koristila, oni ne služe ničemu€œ, poručio je Čadež.

On je kazao da međunarodna konkurentnost iziskuje stručnu i dobro obrazovanu radnu snagu, a da regionu nedostaje koordinisani pristup obrazovanju koji bi izlazio u susret potrebama tržišta rada. Ccadež je naglasio da Komorski investicioni forum želi da preuzme aktivnu ulogu u ovoj oblasti, te je podsetio na Centar jugoistočne Evrope za učenje o preduzetništvu (SEECEL), koji je ova institucija uspostavila.