Foto: Youtube/screenshot

Nehumani uslovi

UŽASAVAJUĆI SNIMCI: Dileri uzgajaju pse nagurane u male kaveze bez hrane i vode pa ih onda prodaju

Farme štenaca povod su žestokih debata i na udaru su pobornika za prava životinja. U većini tih farmi koje služe za uzgoj, a kasnije i prodaju čistokrvnih štenaca ne postoje inspekcije i mnoge posluju ilegalno.

Planeta
> 00:00h

Upravo ovom temom pozabavio se BBC koji je napravio veliku priču "Dileri pasa - otkriveni" u kojima je novinar na tajnom zadatku snimio nehumane uslove u kojima se ti psi uzgajaju.

Najčešće se radi o odgajivačnicama koje se sastoje od malih drvenih kaveza koji se nalaze na otvorenom, a ženke su konstantno skotne te im se ne dozovoljava razdoblje bez teranja. Ženke plaćaju cenu neprekidnog uzgoja te ih ubijaju kada navrše od šest do sedam godina jer njihova tela ne mogu izdržati više okota. Psi su najčešće gladni i žedni, štenci se oduzimaju od majki u dobi od šest nedelja, a do pet šopova i ostalih prodavnica putuju kilometrima u nehigijenskim uslovima. Vlasnici zarađuju ogroman novac, a psi su traumatizovani i žive samo dok služe svojoj svrsi - okotu.

Foto:Youtube/screenshot

Novinarka BBC Samanta Poling tajno je snimala uslove na takvoj odgajivačnici u Severnoj Irskoj, koja posluje sasvim legalno i navodno prošla je kontrolu inspekcije, piše "Independent".

"Došla sam na farmu u ranim jutarnjim satima nakon što smo nekoliko kilometara hodali preko polja. Otkrila sam ogroman kompleks štala. Zvuk je bio zaglušujuć, dolazeći iz kaveza natrpanih psima. Bilo je tamo pasa svih vrsta, od španijela, šnaucera, pudla", kaže Poling.

"Na stotine njih. Niko od onih koje sam snimila nisu imali posudu s vodom. Umesto toga, postojao je sistem za napajanje, a psi su morali da pritisnu njuškama i ustima prekidač. Ovakav sistem jedino možete videti na farmama za uzgoj svinja. Preko puta dvorišta bila je još jedna, nešto tiša štala. Bila sam potpuno nepripremljena za ono što ću vdeti unutra. Prostorija je bila ispunjena drvenim sanducima. Nije postojala ventilacija, a ništa izvan ne bi odalo šta se nalazi unutra. U svakom se sanduku nalazila ženka koja je upravo okotila ili je bila jako blizu toga. Sanduci su bili tako mali da ženke nisu mogle da ustanu niti da se istegnu. Bočice s vodom bile su pričvršćene na bočnu stranu sanduka - jedini kontakt koji su te životinje imale s spoljnim svetom", priča novinarka.

"Ovo mesto imalo je dozvolu za rad, što znači da je prošlo inspekciju i samim tim ocenjeno kao zadovoljavajuće, iz gradskog Veća rečeno mi je da su imali šest inspekcija u proteklih 12 meseci - ipak jasno je kako su ovi psi ozbiljno ugroženi i žive bez ikakvih normalnih uslova", kaže ona.

(Independent)