Foto: Damir Dervišagić

Džamala prevarila

DONETA ODLUKA: Ostale li Ukrajina bez pobede na Evroviziji ili ne?

Zvanični Evrovizije oglasili su se povodom videa s koncerta koji se pojavio na Jutjubu, na kom Džamala izvodi pobedničku pesmu 18. maja 2015. godine.

Pop kultura
> 00:00h

Naime, pravilo je da pesma koja će se takmičiti na Evroviziji ne može da bude objavljena pre 1. oktobra prethodne godine, što je dovelo u pitanje pobedu Ukrajine.

"Pravilo Evrosonga koje glasi da prijavljene pesme ne smeju da budu komercijalno objavljene pre 1. oktobra služi tome da na takmičenju učestvuju nove pesme svake godine i da sve imaju jednake uslove. Svrha tog pravila je da se spreči distribucija kompozicije, čime bi dobila nepoštenu prednost pre samog takmičenja", piše u saopštenju.

U prošlosti su neke pesme bile javno dostupne pre tog datuma, ali šira publika nije mogla da ih vidi, pa im je tako i dopušteno učešće na Evrosongu.

"EBU je, vodeći se ranijim iskustvima i pošto je snimak malog koncerta pregledan samo nekoliko stotina puta do trenutka kad je otkriven pre nekoliko dana, odlučio da objavljeni video nije dao Džamali nepoštenu prednost u odnosu na ostale i da je pesma prema pravilima mogla da se takmiči", navodi se u saopštenju, prenosi pink.

Dakle, Džamala ipak može da zadrži nagradu bez obzira na to što je pesma sa kojom je pobedila objavljena mnogo pre dozvoljenog roka.