Foto: Facebook Printscreen

Umetnost živi

BLISTAVA NOĆ KULTURE: 13 je izgleda srećan broj za ovogodišnju Noć muzeja

Manifestacija "Noć muzeja" uspešno je održana 13. put širom Srbije. I ove godine, treća majska subota protekla je u znaku istraživanja muzeja, galerija i brojnih drugih ustanova i gradskih kutaka punih najzanimljivijih priča koje su se pričale do kasno u noć.

Pop kultura
> 00:00h

Vojni muzej u Beogradu dočekao je brojne zaljubljenike u istoriju izložbom kojom podseća na povlačenje srpske vojske preko Albanije i njenog boravka na Krfu, koje se odrigralo pre tačno sto godina. Jedna od najposećenijih beogradskih lokacija bila je Paviljon €žCvijeta Zuzori怜 koji je, uz nesebičnu pomoć Vase Županjevca, pretvoren u neobično carstvo crikusa - nesvakidašnje priče neobičnih umetnika i akrobata, koji su tokom 20. veka posetili Beograd ili ponikli iz ovog grada.

Filmofili su svoj kutak za sedmu umetnost pronašli u Jugoslovenskoj kinoteci gde su se družili sa najpoznatijim filmskim plavušama, od Merilin Monro do Milene Dravić. Legat Petra Lubarde spojio je lepo i više nego korisno na radionici za mališane, na kojoj su deca učila kako da vezu goblene sa motivima sa slika našeg čuvenog umetnika. Beogradska lepotica, zgrada nekadašnje Jadransko-podunavske banke, današnje sedište Alfa banke, svoja vrata širom je otvorila ove subote, dočekujući posetioce pričama o najlepšim beogradskim spomenicima i skulpturama koji krase javne gradske površine, a građani su strpljivo čekali u dugim redovima ispred ulaza.

Austrijski i srpski umetnici ukrstili su ideje na izložbi €žHope Chest€œ u UK Parobrod, koja je samo za ovo veče stigla u Beograd. Anatomski muzej Fakulteta za veterinarsku medicinu prvi put je dočekao posetioce u okviru "Noći muzeja". Beogradska savremena umetnička scena uskoro dobija novi urbani prostor nazvan "Dorćol Platz", a sinoć svi zainteresovani imali su ekskluzivnu priliku da zavire u prostorije ove dorćolske artističke komune i otkriju kako će ona da izgleda.

Doktorova kula zaintrigirala je Beograđane pričom o naša dva velikana pisane reči, Lazi Lazareviću i Petru Kočiću, čija je sudbina na neraskidiv način vezana za ovo zdanje. U Domu Jevrema Grujića gosti su posluženi omiljenom tortom kraljice Natalije, pripremanu prema originalnom receptu iz 1885. godine. I groblja su u prošloj noći bila vrlo posećena, a znatiželjni se nisu uplašili ni punog Meseca, dok se u supermarketu zatekao niko drugi nego Šekspir. Pažnju Beograđana su privukli i novootvoreni prostori - Upravna zgrada Železnice, Beogradska nadbiskupija, Šejh-Musrafino turbe.

Posetioci Narodnog muzeja u Šapcu hrabro su se poigrali sa vatrom i otkrili na koji je sve ona način uticala na razvoj čoveka i čovečanstva, dok su u Biblioteci šabačkoj mogli da saznaju kako je Jevrem Obrenović od Šapca napravio raskošnu evropsku varoš. Na jedno veče oživela je i Šabačka sinagoga koja će uskoro prerasti u pravo muzejsko zdanje posvećeno šabačkim Jevrejima. Nišlije su se ove subote upoznale svojim zaboravljenim sugrađaninom, Svetislavom Tisom Milosavljevićem, koji je tokom svog života ostavio duboki trag u istoriji Banjaluke, zbog čega je prozvan €žbanjalučkim Periklom€œ.

Zaljubljenicima u nauku predstavili su se i Nikola Tesla i Hjugo Gernsbek, dva velika vizionara 20. veka. Bogat program u Subotici priredila je i Gradska biblioteka u kojoj je najveću pažnju privukao €žKnjigo Smehâ€, razigrana izložba fotografija koje prikazuju čitaoce biblioteke sa knjigama koje su ih nasmejale. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika neobičniim zidom namenjenim specijalno za ispisivanje grafita i murala, pokušavajući da pod sloganom Onom ko švrlja po kulturnom nasleđu - sedam godina nesreće“ osvetli problem ispisivanja grafita na kulturnom nasleđu.

U Kragujevcu je premijerno u "Noći muzeja" Istorijski arhiv Šumadije otvorio izložbu Ubistvo Kralja Aleksandra i Karađorđevića u Marseju 1934. godine“, dok je Narodni muzej Valjevopredstavio izložbu Valjevski vremeplov iz mog ugla€œ, na kojoj su stručne službe muzeja radile zajedno sa svojim sugrađanima. Nakon prošlogodišnjeg premijernog učešća, Kosovska Mitrovicai ove se uključila zanimljivom izložbom likovnih radova kako profesora, tako i studenata Fakulteta umetnosti, uz posebno osmišljen program studenata muzičkog i dramskog odseka. Muzej €žHoreum Margi-Ravno€œ posetioce "Noći muzeja" Ćupriji dočekao je veselom izložbom €žDolazi cirkus€œ, dok se u ambijentu dvorišta muzeja demonstriralo pucanje iz replike Karađorđevog trešnjevog topa.